TURISM - Pădurea Babadag, oază de linişte şi relaxare. Câteva ore de drumeţie vă remontează pentru o săptămână

1414

Articole de la același autor

O plimbare prin pădure ne încarcă bateriile cu siguranţă. Însă toamna, când foioasele oferă un spectacol fascinant de ocru, nimic nu te mai poate ţine în casă. În acest sfârşit de săptămână vremea va fi frumoasă tocmai bună de ieşit la o plimbare prin pădure. De aceea, vă propunem o excursie de o zi în pădurea Babadag să mai uităm de pandemie.

La nici 100 de km de Constanţa se află una dintre cele mai frumoase păduri din Dobrogea, pădurea Babadag care se întinde pe o suprafaţă de 525 de hectare. Numele de Babadag este format din două cuvinte „baba” care în limba turcă înseamnă tată şi „dag” care înseamnă munte. Deci s-ar traduce „Muntele Tatălui” şi se pare, potrivit istoricilor, că tatăl a fost considerat Sari Saltuk care a fost un faimos gânditor şi derviş turc. Acesta a venit prin aceste locuri în 1263 ca să propăvăduiască religia musulmană. Pădurea Babadag a fost declarată în 2004 „arie protejată” datorită biodiversităţii existente aici, de la arbori seculari, la plante pe cale de dispariţie, cum ar fi orhideea sălbatică, laleaua pestriţă sau bujorul românesc. O plimbare prin pădure te relaxează şi pentru că ai ocazia să auzi ciripit de păsări care îşi au habitatul prin crengile copacilor de fag, carpen sau fag. Aici cuibăresc peste 87 de specii de păsări protejate pe plan naţional şi internaţional. Pădurea Babadag oferă casă şi pentru animale sălbatice şi nu de puţine ori, mergând prin pădure poţi întâlni căprioare, iepuri, mistreţi sau broaşte ţestoase. Pentru că legenda spune că Babadag a fost prima aşezare a turcilor care au venit în Europa, nu numai în pădure dar şi în oraş, peste tot poţi vedea urme ale trecerii otomane pe aceste meleaguri.

Legenda lui Koyun Baba

În pădure, pe lângă o fostă tabără de sculptură se află mormântul lui Koyun Baba, un alt sfânt musulman din perioada medievală. Se spune că, dacă laşi o bucată de material legată de „Copacul dorinţelor” de lângă mormânt se va împlini cu siguranţă. „Locul este destul de misterios. Aici vin şi creştini şi musulmani şi agaţă bucăţi de pânză. Este un loc sacru. În fiecare an aici au loc ritualuri musulmane. Se sacrifică berbeci, iar imamul citeşte rugăciuni în care este pomenit şi „tatăl oilor”. Păcat că nu prea este îngrijit şi este lăsat în paragină”, ne-a spus Feliz G. o localnică din Babadag. Ea ne-a povestit, potrivit legendei că, Koyun Baba, tradus „Tatăl oilor” a fost un bătrân păstor musulman care a salvat oraşul Babdag din calea furiei apelor punând lâna oilor sale drept stavilă. De fapt, în vârful „Muntelui Tatălui” se afla un fel de gheizer cu apă fierbinte care a dat multă vreme bătăi de cap localnicilor pentru că apa ţâşnea şi inunda aşezarea. Degeaba s-au chinuit oamenii să astupe gheizerul că apa era de nestăvilit. Păstorul Koyun Baba a propus ca lâna oilor sale să fie folosită pentru a astupa craterul pe unde curgea apa şi astfel a salvat Babadagul de la inundaţii. Când a murit aproape de 90 de ani, ca semn de preţuire pentru înţelepciunea sa, localnicii l-au înmormântat în vârful muntelui. De atunci şi până azi a devenit loc de pelerinaj pentru iubitorii de drumeţii. Aşadar, vorba unui prieten, nu staţi în casă şi haideţi la o plimbare de relaxare prin pădurea Babadag.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4974 secunde