Trotuare cu pietriș, în mijlocul municipiului, și bălării uriașe, pe străzile reabilitate din Constanța

2396

Articole recomandate

Spațiile verzi sunt, pe zi ce trece, tot mai puține la Constanța. Însă, de bălării și buruieni nu ducem lipsă. Le vedem peste tot, prin oraș, prin parcuri, pe trotuare, chiar și acolo unde autoritățile locale au investit bani, au amenajat casete verzi și apoi au uitat de ele. La fel cum au uitat și de zona Cimitirului Central, unde, pe o latură sunt trotuare moderne, iar pe alta trotuare

cu pietriș, așa cum le-am moștenit de zeci de ani de zile.

În Constanța, pare că au început să se miște lucrurile. După ani de zile în care nu s-a făcut nimic, acum se asfaltează prin cartierele mărginașe, se iau la rând bulevardele, pe unele chiar și de două ori, se amenajează trotuarele, se pun stâlpișori, se aliniază parcări… Sunt atât de multe de făcut, încât unii constănțeni chiar și-au luat gândul să mai vadă vreodată orașul îngrijit, dichisit, așa cum îi stă bine unui oraș turistic și bogat.

"E bine că se face prin centru, dar ar trebui să se mai uite și în alte cartiere. La Cimitirul Central au lăsat treaba neterminată. Au făcut trotuarul pe două părți, pe strada Teodor Burada au pus sute de stâlpișori, au înălțat bordurile, ne obligă pe toți să ne ducem să parcăm pe la intrarea principală, unde oricum nu sunt locuri suficiente. Iar pe partea dinspre strada I.L. Caragiale a rămas un dezastru. Trotuarul este cel de acum 30 - 40 de ani, cu piatră. Bordurile sunt mâncate, urcă cine vrea pe trotuar. Ca să nu mai vorbim despre gardul cimitirului, pe care au tot spus că îl schimbă, după ce a căzut peste un om și l-a omorât. A fost înlocuit doar o bucată. În porțiunea dinspre piața La Ruși, plăcile sunt deja înclinate ușor. Bălăriile și copacii sunt crescuți de nici nu poți să treci pe trotuar. Acolo nu este tot la noi în oraș? Dacă au făcut pe strada alăturată, de ce nu amenajează și pe partea aceasta", ni s-a plâns un constănțean care locuiește chiar în zonă.

Un cimitir, două Constanțe

Puținii oameni care se mai încumetă să treacă pe trotuarul cimitirului sunt de părere că porțiunea respectivă de pe strada I.L. Caragiale arată urât și recunosc că evită să treacă pe acolo.

"Locuiesc pe strada Eliberării și merg deseori pe jos spre Casa de Cultură, spre strada Obor, pe unde am treabă. Dar nu îmi place deloc să o iau pe lângă cimitir. Trotuarul este distrus, gardul acela pare periculos. În alte orașe din țară, am văzut că au schimbat gardurile vechi cu modele mai frumoase, care să se încadreze mai bine într-un peisaj din oraș, dacă așa a fost să fie, să rămână cimitirul în mijlocul blocurilor. La noi nu doar că este urât, dar este și periculos", ne-a mărturisit Ioana Soare.

Am dat și noi un tur de jur împrejurul cimitirului și, pe lângă aspectele deja semnalate de cititori, am observat porțiuni unde singura intervenție a autorităților locale este de a pune stâlpișori pentru a opri autovehiculele să mai intre pe trotuar, așa cum este pe strada Corbului. Iar în casetele cu pământ rezultate după schimbarea sensurilor și amenajarea trotuarului la capătul străzii Bărăgan, în loc să fie floricele sau gazon sunt bălării cât pietonii de mari.

Aceeași situație am întâlnit-o și pe strada Oborului, dar și în alte zone unde, după refacerea infrastructurii străzilor, trasarea parcărilor și a trotuarelor, au rămas spații ce ar fi putut fi plantate.

"Au aranjat trotuarele, au marcat locurile de parcare, dar nu înțeleg ce au vrut să facă aici, cu aceste casete. Au adus pământ, dar nu au mai plantat niciodată nimic. Mai bine nu le mai construiau. Obțineam, în locul lor, parcarea pentru încă o mașină. Au băgat bani, au pus borduri și acum sunt pline de buruieni. Decât să stea pline de bălării, mai bine mai făceau un loc de parcare și, gata, scăpau de grijă. Și tot arăta mai îngrijit", ne-a semnalat un pieton. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.457 secunde