Troglodiții Constanței. Oazele de curățenie, pe cale de dispariție

357

Articole de la același autor

Gunoaiele au invadat Constanța. Mizeria a luat în stăpânire bulevardele, străzile, parcurile și peluzele, cartierele centrale și mărginașe, promenada și malul mării. Sub asaltul jegului și a zoaielor, oazele de curățenie sunt pe cale de dispariție.



Totul arată ca și cum străvechea cetate a Tomisului a fost luată în stăpânire de oamenii cavernelor, căci cine alții decât primitivii, troglodiții ar putea să își deșerte lăturile direct în stradă. De la plete albe până la țânci, se întrec în a-și îngropa orașul sub deșeurile menajere.



Pentru unii dintre locuitorii Constanței, civilizația ține doar până la ușa apartamentului, până la poarta casei sau a vilei cu piscină. În teritoriul lor privat funcționează mătura, aspiratorul, cârpa de praf și coșul de gunoi. Pentru ei, doar acolo au înțeles noțiunile de curățenie și igienă. Dincolo de granița intimității domestice, în stradă, în zona tuturor și a nimănui, în spațiul comunitar, se pot comporta ca în grotă.



Pitecantropii și neanderthalienii contemporani nu se obosesc să își transporte gunoaiele la tomberoane, câtă vreme e mult mai simplu să le debarce, de la etaj, pe fereastră, direct în fața blocului. Pentru troglodiții care își construiesc vile cu cârciumă și butic la parter, valea portului e locul ideal pentru a scăpa de molozul din ogradă.



Primitivii Tomisului n-au învățat gestul simplu al aruncării biletului de tramvai la coșul de gunoi, iar autocenzura nu le blochează reflexul de a azvârli mucul de țigară pe șosea, din goana Mercedes-ului. Le este cu totul străin efortul de a ridica, de pe caldarâm, ghemotocul de hârtie sau de a mătura trotuarul din fața casei, iar de s-au ajuns cu buticuri, cârciumi și hoteluri, sar peste gunoaiele vârfuite în fața prăvăliilor fără să le vadă.



Grosolanii, mârlanii, împuțiții au pus stăpânire pe oraș. Geaba plătesc contribuabilii taxe, în zadar administrația locală își face datoria, că pitecantropii refac, peste zi, jegul stradal. Depun atâta râvnă, că nici un regiment de măturători și o flotilă de autogunoiere nu le-ar putea ține piept.



Când se atentează la civilizația și sănătatea orașului, comunitatea are obligația să contraatace. Modalitățile de reacție sunt nenumărate, dar nimic nu are mai mare efect asupra stării de curățenie a urbei decât exemplul personal și luarea atitudinii față de troglodiți. Numai schimbarea mentalităților, educația pot schimba fundamental comportamentul urban și fața orașului. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5397 secunde