Tratează corect scolioza cu kinetoterapie

337
Tratează corect scolioza cu kinetoterapie - fizioterapie-1598945259.jpg

Articole recomandate

Dacă rogi pe cineva să se uite atent la coloana ta și, privită din spate, arată ca un "S", ei, bine, asta e scolioza! Poți observa și singur, în oglindă, dacă un umăr este puțin mai sus decât celălalt și dacă te poți îndrepta. Așadar, poate fi o atitudine scoliotică atunci când te îndrepți fără probleme, sau coloana deja s-a "stabilizat" în scolioză.

Acum că te gândești, de multe ori ai băgat de seamă că te cam dor mușchii spatelui, mai mult pe o parte și mai ales după ce ai stat într-o poziție cam strâmbă pe scaun, la birou. Și nu numai, uneori și când te trezești din somn, posibil pentru că nu întotdeaună cedează contracturile musculare ale spatelui pe timpul nopții.

A apărut scolioza, ce faci?

Nu-i de speriat dacă nu doare, dar nici de neglijat! Scolioza este, de obicei, o consecință a obișnuințelor fiecăruia – unii scriu ducându-se mereu cu trunchiul către dreapta (stângacii spre stânga), alții cară greutăți, geanta, în mână sau pe umăr, întotdeauna pe aceeași parte. Sunt și situații mai grave în care scolioza apare chiar din copilărie și necesită mai multe măsuri de evaluare periodică și tratament, uneori chirurgical.

Dacă "trezești și educi", la propriu, mușchii spatelui și ai abdomenului, postura aceasta greșită se poate corecta mult. Astfel, eviți probleme mai mari așa cum sunt accentuarea "S"-ului și dureri persistente care necesită tratament mai complex, inclusiv medicamente. De abdomen tonifiat ai nevoie pentru că cele (de fapt) patru straturi musculare creează un fel de corset ajutător, susținător, pentru coloana vertebrală. Cu cât este mai lipsit de fermitate și neantrenat, cu atât "se lasă", trăgând coloana într-o poziție care accentuează disconfortul si chiar durerile.

Patru pași care te ajută până să ajungi la tratament

·  Roagă pe cineva, coleg, membru de familie, să îți spună dacă umerii sunt la același nivel când mergi sau dacă te "lași" într-o parte când stai la birou – și ia măsuri să te îndrepți imediat;

·  Mergi la cabinetul de recuperare medicală să ți se facă o evaluarea a poziției corpului, chiar dacă aparent nu ai atitudine scoliotică;

·  Invață-te să porți greutatea rucsacului sau genții cu laptop alternativ, pe ambii umeri;

·  Nu sari peste exercițiile de tonifiere a abdomenului dacă mergi la sală – sunt foarte bune și ajută la menținerea poziției corecte a coloanei.

Dar dacă scolioza este instalată și ai și dureri… 

Alege să fii tratat de specialiștii fizioterapeuți

Chiar dacă nu doare sau jenează tot timpul, nu întarzia să ceri sfatul specialiștilor. Cu recomandarea, îti faci programare și când ajungi la cabinetul de kinetoterapie, unul din specialiștii fiziokinetoterapeuți îți va evalua starea întregului sistem osteo-articular și muscular.

·  Fizioterapeuții sunt absolvenți ai facultății și masterului de specialitate, cu experiență îndelungată și cursuri de perfecționare absolvite pe parcursul anilor de lucru, așa cum poți găsi la cabientul Fiziolife Medica, din București. Ei vor afla de la tine ce te supară, stilul de viață, activitățile obișnuite de zi cu zi, în paralel cu evaluarea specifică a coloanei vertebrale;

·  Stabilesc apoi un plan de tratament și, împreună cu tine, începeți să lucrați programul de kinetoterapie. Au întotdeauna în vedere și proceduri de fizioterapie care să reducă cât mai repede durerea coloanei, la care pot alătura kinesiotaping, masaj terapeutic, posturări, stretching și tehnici de relaxare;

·  Numărul de ședințe de kinetoterapie și exercițiile se individualizează în funcție de starea și nevoile coloanei;

·  Exercițiile nu sunt grele, le vei face sub supravegherea fizioterapeutului și vei folosi pentru unele un baston (acasă, bățul de la mop), banda elastică, spalierul, o salteluță de izopren, uneori dispozitive și aparate din sala de kinetoterapie;

·   La sfârșitul ședințelor indicate vei ști și ce exerciții să faci în continuare acasă, corect, astfel încât să menții antrenamentul mușchilor coloanei vertebrale. Seturile de mișcări de kinetoterapie nu sunt grele sau complicate, ci extrem de eficiente în a antrena mușchii spatelui și abdominalii pentru a-i face "conștienți" că trebuie să mențină coloana vertebrală într-un anumit fel. Cel corect, desigur!

Treptat coloana "învață" să stea dreaptă, tu te vei simți din ce în ce mai bine, plin de energie, iar întreaga postură a corpului va fi mai bună.

 În continuare, ții cont de recomandările fizioterapeutului pe care îl poți solicita din trei în trei luni prin kinetoterapie online pentru a vedea dacă faci bine exercițiile recomandate – este o metodă foarte bine primită de pacienți pe care o aplicăm la Fiziolife Medica de mai mulți ani, iar acum, cu măsurile din pandemie, pe scară mult mai largă. Specialistul poate și adăuga unele exerciții noi, în funcție de ce vede în cursul ședinței 1 la 1 de kinetoterapie online. Totul pentru ca tu să te simți cât mai bine!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4918 secunde