Transfuziile, tot mai solicitate. Câți bolnavi cu Covid au donat plasmă, la Constanța

1700
Transfuziile, tot mai solicitate. Câți bolnavi cu Covid au donat plasmă, la Constanța - plasma7-1607367372.jpg

Articole de la același autor

La acest moment, toate spitalele din județul nostru solicită plasmă de la Centrul Regional pentru Transfuzii Sanguine (CRTS) pentru a trata pacienții internați cu plasmă recoltată de la donatori vindecaţi. Cele mai multe solicitări vin din partea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, acolo unde, de altfel, sunt internate și cele mai grave cazuri, iar în ultimele săptămâni, acestea au fost tot mai dese. Este adevărat, toate acestea vin și în contextul în care și numărul bolnavilor a crescut considerabil în orașul de la malul mării.

Medicii din toată lumea nu mai știu ce să facă numai ca pacienții să își revină, să le salveze viața. Din păcate, sunt persoane a căror viață atârnă de un fir de ață, a căror stare este atât de fragilă, delicată, încât medicii nu mai știu, efectiv, ce să le facă. De la începutul pandemiei și până acum, au fost testate tot felul de tratamente, și, se pare, că cel cu plasmă recoltată de la pacienți vindecați de Covid a dat roade. Așa s-ar putea explica și solicitările Spitalului de Boli Infecțioase, a Spitalului Municipal Medgidia, Mangalia și toate celelalte unități Covid. Practic, dacă aceste metode de tratament nu ar fi dat rezultate, nu ar mai fi existat cereri pentru plasmă.

Așadar, faptul că unitățile sanitare pot efectua tratamente cu plasmă umană hiperimună este o veste foarte bună în lupta împotriva Covid-19, și toată lumea speră că atât această metodă, cât și alte scheme de tratament își vor dovedi eficiența în lupta cu acest dușman perfid. Pentru cei care nu știu, plasma este o componentă a sângelui, recoltată, așa cum menționam în rândurile de mai sus, de la bolnavi vindecați de noul coronavirus. Specialiștii spun că sângele acestor persoane care s-au vindecat de Covid-19 conține anticorpi, adică niște molecule ce pot combate agentul patogen, și anume Covidul. Altfel spus, odată separată de restul componentelor din sânge, plasma poate fi administrată persoanelor infectate cu noul coronavirus, pentru a ajuta sistemele lor imunitare să respingă mai eficient agentul patogen.

Nu tot sângele prelucrat poate fi transformat în plasmă

Donarea de plasmă se face la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța (CRTS). Desigur, a subliniat șefului instituției, dr. Alina Mirella Dobrotă, în momentul donării, nu se cunoaște dacă persoana respectivă are sau nu anticorpi. Tocmai de aceea, sunt efectuate o serie de teste anti Sars-CoV-2, care sunt prelucrate, apoi, în laboratorul Institutului Național de Hematologie Transfuzională din București. Din această cauză, și rezultatele vin mai greoi, în aproximativ două săptămâni de la recoltare. Precizăm că din luna mai, de când s-a început recoltarea de plasmă și până la sfârșitul lunii noiembrie, doar aproximativ 40% din cantitatea de sânge donată a putut fi folosită ca plasmă pentru bolnavii Covid.

„În toate aceste luni, s-a discutat cu aproape 500 de persoane, dar numai 180 au putut intra în evaluare, şi doar jumătate au fost eligibili. În cele din urmă, au fost efectuate 123 proceduri de recoltare, printre aceste donări fiind și unele donări repetate ale unor pacienți vindecați. Unii au donat chiar de 3-4-5 ori. Din momentul în care a apărut metodologia că putem recolta plasmă, noi am contactat spitalele Covid din judeţ şi am încheiat protocoale de colaborare cu spitalele desemnate Covid, în baza cărora ele urmau să ne transmită datele pacienților vindecați, eligibili, pentru donarea de sânge sau plasmă, care își dăduseră consimțământul, în discuțiile cu medicii, să le fie transmise datele, și, care, în principiu, nu au respins ideea de a dona”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Din păcate, unii pacienţi, deşi vindecaţi nu pot contribui la salvarea altor vieţi omeneşti, pentru că sângele lor nu conţine anticorpii necesari. Partea bună este, însă, că sângele lor poate fi folosit, atunci când este nevoie, pentru salvarea altor persoane suferinde, bolnavi cu alte afecţiuni, non-Covid. Deci, dragi constănţeni, sângele vostru ajută. Donaţi în continuare! 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3991 secunde