De la jocul cu păpușile, direct la maternitate

TRAGIC / Fetițe care aduc pe lume copii

758
1
TRAGIC / Fetițe care aduc pe lume copii - mameminore-1350228659.jpg

Articole de la același autor

La vârsta la care colegele lor încă se joacă cu păpușile și principala lor problemă este tema de mâine de la matematică, unele fetițe devin mame. Fie sunt abuzate, fie întrețin relații sexuale de bună-voie, numeroase adolescente aduc pe lume copii chiar înainte de a deveni ele majore. Mici și neștiutoare, nu se protejează și atunci când își dau seama că este ceva în neregulă cu ele este prea târziu.


Conform statisticilor, România ocupă primul loc în Europa în ce privește nașterile la mame minore. Practic, zece la sută din nou-născuții din România sunt aduși pe lume de mame minore, unele chiar mai mici de 15 ani. În perioada ianuarie 2009 - iunie 2012, aproximativ 50.000 de minore au născut. Din păcate, multe din cazuri rămân în familie și nici măcar nu ajung să fie semnalate direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC).

"Cazurile care intră în sistem sunt din ce în ce mai numeroase. Avem foarte multe mame minore, sub 16 - 17 ani. A scăzut dramatic și vârsta acestora și chiar de curând am avut un caz cu o fetiță de 12 ani, al cărei copil a rămas, din fericire, în cadrul familiei extinse", a declarat Mihaela Creangă, director adjunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Potrivit acesteia, dacă în 2010 instituția înregistra șapte mame minore, în 2011 au fost 15, iar în 2012, până în prezent, sunt deja 27. 80 la sută din acestea sunt de etnie romă.

Doar un sfert din cazuri raportate

Acestea sunt doar cele care ajung în atenția DGASPC, însă se pare că numărul lor este în realitate mult mai mare. Un raport al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială arată că, la nivel național, în 2009, 2010 și 2011 au fost înregistrate numai 4.213 astfel de cazuri. Deși statisticile arată mult mai sumbru.

"Observăm că direcțiile de asistență socială și protecția copilului au fost sesizate de către unitățile sanitare doar în jur de 24 la sută din cazuri", se arată în raportul realizat în urma verificării modului de implicare și colaborare a instituțiilor abilitate în soluționarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor în calitatea serviciilor oferite acestora.

Fetele de la țară, cele mai expuse

Din același raport, mai rezultă că gravidele sau mamele minore provin în special din zonele rurale, cu un nivel scăzut de educație, inclusiv în ceea ce privește educația sexuală și contraceptivă, iar peste 60 la sută din copiii născuți de acestea au fost recunoscuți de către tați. Categoriile de vârstă cel mai des întâlnite în rândul mamelor minore sunt de 13 - 15 ani (52,34 la sută), 16 - 17 ani (40,52 la sută) și 10 - 12 ani (7,14 la sută).

Și mai multe chiuretaje

Din păcate, se pare că este chiar mai mare numărul fetițelor care suferă întreruperi de sarcină. Este vorba despre cele care își dau seama la timp de faptul că sunt însărcinate, își anunță familia și merg la un cabinet ginecologic. Este greu de estimat numărul lor, în condițiile în care cabinetele particulare nu raportează toate cazurile, însă, potrivit Institutului Național de Statistică, ar fi vorba despre peste 20.000 de întreruperi de sarcină în rândul fetelor care nu au împlinit încă 18 ani.



Comentează știrea

catapro
15 octombrie 2012
tragicul avort

Nu stiu de ce, dar cred ca romanii ne-tigani "le au" mai tare cu avorturile; cei ce sufera avortul nu sunt fetitele etc. ci ala de e scos afara ... Pe de alta parte nu am auzit de depresii la tigani ... si alte de-astea

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2989 secunde