Trafic de coşmar şi haos al parcărilor în cartierul Tomis II. „Ne-au învrăjbit între noi!”

3619
Maşini parcate pe trotuar, maşini parcate pe colţ, maşini parcate pe locuri închiriate, cartierele Constanţei suferă grav la capitolul locuri de parcare, iar locuitorii zonelor sunt nevoiţi să îşi lase maşinile pe unde pot. Însă este o luptă zilnică, greu de dus şi care îi aduce la disperare.





Constănţenii care locuiesc în zona Tomis II, la blocurile de pe strada Mircea cel Bătrân şi de pe străzile adiacente sunt în pragul revoltei. Oamenii susţin că găsirea unui loc de parcare atunci când vin de la serviciu a ajuns să fie un stres care duce la certuri cu vecinii sau cu străinii care se află în trecere prin zonă. Mai mult decât atât, se gândesc cu îngrijorare la momentul în care va fi reimplementată plata parcării pe strada Mircea cel Bătrân şi vor fi nevoiţi să îşi mute maşinile şi de acolo. În plus, sunt nemulţumiţi de resistematizarea rutieră din zonă, cu sensuri giratorii şi aglomerarea traficului pe strada Mircea cel Bătrân.



„Este dezastru în toată această zonă. Nu avem unde să ne parcăm maşinile, trebuie să ocolim jumătate de cartier ca să venim acasă şi traficul a devenit o foarte mare problemă. Nu ştim ce studiu s-a făcut înainte şi de ce nu a fost o dezbatere publică înainte de a se lua aceste măsuri, pentru că pare că mergem din rău în mai rău. Mai întâi au fost puşi stâlpişori peste tot, pe fiecare bucăţică de trotuar, apoi a fost introdusă plata parcării, pentru ca acum să ne trimită să parcăm pe străzile din apropiere. Păi în primul rând acolo nu avem unde. Sunt case şi oamenii care locuiesc în ele ne izgonesc, ne lasă bileţele, ne ridică ştergătoarele”, ne-a declarat Alina Iancu, o constănţeancă dintr-unul din blocurile turn de pe strada Mircea cel Bătrân.



Un alt locuitor din zonă povesteşte că a avut nenumărate certuri cu vecinii din cauza lipsei locurilor de parcare. „De ani de zile nu mai sunt locuri suficiente. Iar măsurile din ultima perioadă au acutizat problema. Nu au făcut decât să ne învrăjbească între noi. La un bloc de 40 – 42 de apartamente, parcarea are o capacitate de 15 locuri maximum. Seara ne mai blocăm unii pe alţii, dar nu este normal aşa ceva. Restul trebuie să se descurce. O soluţie era de-a lungul străzii Mircea cel Bătrân, dar, când vor intra în vigoare noile tarife, abonamentul este destul de costisitor. Şi oricum nu sunt suficiente locuri nici acolo”, ne-a spus Iacob S.



Autorităţile caută soluţii şi fac cercetări

Autorităţile locale au anunţat că sunt în căutare de soluţii pentru amenajarea de noi parcări în cartierele din municipiu. În zona Tomis II, se face o cercetare pentru identificarea unor terenuri unde să poată fi construite inclusiv parcări etajate, cu finanţare din împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau în parteneriat public-privat. Acesta este însă un proces de durată, care îi nemulţumeşte pe constănţeni.



„Trebuia să se creeze infrastructura înainte să se facă astfel de schimbări. Am înţeles că vor să nu mai mergem cu maşina personală, să folosim autobuzele, dar nu toţi avem timp la dispoziţie să stăm în staţie, să schimbăm două-trei autobuze pentru a ajunge la serviciu, la grădiniţa copilului sau pentru alte alergături de zi cu zi. Maşina este o necesitate şi noi nu avem un transport în comun pus la punct”, este de părere Iuliana Popescu, o altă constănţeancă din zonă.





Parcarea cu plată, în curând

În scurt timp, Primăria Constanţa va implementa noul regulament de parcare şi pe străzile principale şi în cartiere. După introducerea tarifului de parcare în zona 0, urmează zona 1, unde este cuprinsă strada Mircea cel Bătrân, atât pe tronsonul cuprins între strada Ştefan cel Mare şi bulevardul Ferdinand, cât şi tronsonul din dreptul parcului Tomis II, parcarea din zona Amfiteatru, de pe bulevardul Tomis. Tariful stabilit este de 3 lei pe oră, cu primele 30 de minute gratuite. Instituţiile publice şi de interes public vor avea posibilitatea să achiziţioneze abonamente lunare cu preţul de 199 lei. De asemenea, persoanele juridice sau fizice autorizate pot cumpăra abonamente la acelaşi preţ de 199 lei pe lună, însă acesta nu va include rezervarea unui loc de parcare. Persoanele fizice care nu locuiesc în zonă pot, la rândul lor, să îşi închirieze un loc de parcare cu 499 lei pe lună şi acestea vor fi marcate şi semnalizate corespunzător. Iar riveranii vor putea solicita abonament anual, la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidenţiale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1444 secunde