Tradiții și chiolhane, de Paștele Blajinilor, în cimitirele din Constanța

521
Tradiții și chiolhane, de Paștele Blajinilor, în cimitirele din Constanța - printcimitirpasteleblajiniloragl-1523797515.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, la o săptămână după Învierea Domnului, românii își cinstesc morții, le vizitează mormintele și fac pomeni în amintirea lor. Așa cum spune tradiția, Paștele Blajinilor se serbează lunea de după Duminica Tomei, prima duminică după Paști.
Însă, cum mulți constănțeni merg la serviciu luni, sărbătoarea se întinde pe două zile. Încă de duminică dimineață, cu mic cu mare, familiile au umplut cimitirele din municipiu, pentru a-i pomeni pe cei răposați. Au vopsit din nou ouă roșii, au frământat și copt cozonaci și au venit la gropile celor ridicați la ceruri cu sacoșele încărcate de mâncare. După ce au spălat cavourile, au aprins lumânări și au pus flori proaspete, au făcut adevărate picnicuri.




În Cimitirul Central, forfota s-a intensificat la prânz, când a ieșit și soarele după ceața de dimineață. Străzile din jur au fost blocate aproape complet, iar jandarmii aduși special pentru a asigura ordinea publică de-abia au reușit să-i alunge pe cerșetori. 
Dacă reușeai să treci de "armata" de romi aliniați pe trotuar de la mic la mare, cu mâinile întinse, în cimitir dădeai de alți cerșetori, de data aceasta mai bine îmbrăcați, pentru că reușiseră să îi păcălească pe oamenii de la pază. 


Aglomerație multă și țigănie


Și, la fiecare poartă, vânzătorii ambulanți erau și ei bine organizați. Dacă aveai nevoie de flori, lumânări mici, lumânări mari, chibrituri, orice găseai la ei. Narcisele le dădeau cu 2 lei buchetul, lalelele cu 5 lei patru fire, lumânările cu 2 până la 5 lei, iar chibriturile erau un leu.


În interior, aleile erau pline de oameni cu sacoșe, pachețele, tăvi, cutii, iar cu toții erau în căutarea unui preot care să le citească și sfințească merindele. Aceștia s-au mobilizat din toate parohiile, pentru a nu-i lăsa pe enoriași să aștepte prea mult și, în schimbul a câtorva zeci de lei, le făceau o mică slujbă de pomenire a celor ridicați la cer.


Apoi, rudele se așezau să mănânce și să depene amintiri despre răposați.
 
"Se spune că de Paștele Blajinilor trebuie să lași coji de ouă roșii pe mormânt. De aceea, familiile vin și mănâncă împreună. Fiecare aduce ce crede de cuviință, un sendviș, un ou, o felie de cozonac are tot românul acasă. Beau un pahar cu vin roșu și apoi pleacă liniștiți acasă că și-au făcut datoria față de morții lor. Este o liniște sufletească pe care o simți după asta", ne spune o femeie care tocmai strângea masa.


De la un ou roșu și o felie de cozonac, la tăvi cu friptane și baxuri cu bere


Lângă ea, tocmai se instalau, mulți și gălăgioși, alți enoriași, veniți cu provizii de parcă aveau de gând să rămână acolo câteva zile. Vreo trei duceau tăvi imense cu friptane, alți trei aveau baxuri cu bere și vin, copiii târnuiau și ei de sucuri, iar femeile aduceau sacoșe pline cu alte bunătăți. Femeile mai în vârstă aveau pregătite câteva pături pe care le-au întins peste cele două cavouri și au pregătit locul pentru picnic. I-am lăsat să se acomodeze, fără să ne facem griji dacă vor găsi repede preot, căci deja unul le dădea târcoale văzând atâtea pregătiri.


Constănțenii care preferă să păstreze tradiția vor merge astăzi la cimitir, așa că aglomerația din împrejurimi se va repeta.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5577 secunde