Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Mucenici, așa va fi toată primăvară

215
Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Mucenici, așa va fi toată primăvară - mucenici-1615292522.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 9 martie, dominația capricioasei Babe Dochia încetează și încep zilele Moșilor de Mărțișor, precizează specialiştii Muzeului de Artă Populară din Constanţa. Acum, spune  tradiţia, moșnegii cei blânzi bat în pământ pentru a intra gerul și a ieși căldura, iar natura începe să revină la viață. Se zice că acum se întorc cocostârcii și berzele, broaștele încep a cânta și puii de corb își iau zborul din cuiburi. 
În această zi începe un nou sezon agrar, marcat prin scoaterea plugului și tragerea primelor brazde. Tot acum debutează un nou sezon apicol, stupii sunt scoși afară, retezați și se bea rachiu cu miere. 
În această zi, când în calendarul creștin-ortodox sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia, se fac pomeniri pentru cei adormiți. 
Cu acest prilej se fac și se dau de pomană colăcei de grâu curat, unși cu miere și presărați cu miez de nucă, numiți sfințișori (Bucovina și Moldova), sânți sau sâmți (Banat) și măcinici, mucenici, bradoși, brăduleți sau brânduși (Muntenia). 
În satul tradițional, de Mucenici se făceau focuri prin curți și prin grădini, pentru îndepărtarea dăunătorilor și relelor. În tradiția populară se crede că așa cum va fi vremea de Mucenici așa va fi toată primăvară, iar dacă în această zi plouă, va ploua și de Paște.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.733 secunde