Tot mai puţini pacienţi în spitalele COVID. „Suntem la jumătate faţă de finele anului trecut!”

1273

Articole de la același autor

Cu vaccin sau nu, numărul infectărilor cu noul coronavirus a scăzut simţitor în ultimele săptămâni în judeţul Constanţa. Chiar dacă incidenţa încă este peste 1 la mia de locuitori în judeţ şi peste 2 în municipiul Constanţa, numărul cazurilor grave este mult mai mic faţă de perioadele anterioare, iar spitalele s-au mai golit de pacienţi cu COVID-19.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul judeţului Constanţa au fost confirmate 31.171 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Din păcate, până în prezent, 792 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate. În acest moment, sunt 172 de persoane internate diagnosticate cu COVID-19. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, din cele 120 de paturi pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus sunt ocupate doar 53, iar, la Spitalul de Pneumoftiziologie, din cele 100 de locuri disponibile, 69 sunt libere. Patru persoane sunt internate la Spitalul Modular de pe stadionul Portul, unde sunt 56 de paturi rezervate, iar, la Spitalul Municipal Medgidia, sunt 45 de locuri ocupate din cele 121 disponibile.



Şi la Spitalul Municipal Mangalia se înregistrează o reducere a numărului de pacienţi infectaţi cu coronavirus, după debutul campaniei de vaccinare. Reprezentanţii instituţiei au declarat că, faţă de perioada ultimului trimestru din anul trecut, în primele luni ale anului în curs, rata incidenţei cazurilor de COVID-19 a scăzut aproape la jumătate. „Constatăm cu bucurie şi încredere că procesul de vaccinare are beneficii atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru populaţie. De când a început campania de vaccinare în rândul cadrelor medicale din localitatea noastră, am constatat o scădere semnificativă a numărului de cazuri. La nivelul unităţii sanitare din Mangalia, se înregistrează o diminuare a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Dacă în ultimele luni ale anului trecut aveam toate cele 120 de paturi ocupate cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, în prezent, avem 60 – 70 de paturi ocupate”, a declarat managerul unităţii medicale, Alina Dan.

Aceasta a subliniat că dotarea secţiei de Terapie Intensivă cu ventilatoare a fost de un real folos pacienţilor aflaţi în stare critică sau gravă. „Am finalizat lucrările la reţeaua de oxigen de la ATI, astfel încât secţia funcţionează la parametri optimi, cu toate cele nouă paturi dotate cu ventilatoare”, a mai precizat managerul instituţiei spitaliceşti.



Locuri noi pentru vaccinare, din 15 martie

Între timp, continuă campania de vaccinare în judeţ. În centrele din Constanţa, Mangalia, Medgidia şi Hârşova se administrează atât vaccinul Pfizer BioNTech, cât şi serurile de la Moderna şi AstraZeneca. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, pentru următoarele 10 zile, din totalul de 3.600 de locuri pentru AstraZeneca sunt ocupate 98%. Pentru celelalte doze nu se fac deocamdată programări.

Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, săptămâna aceasta, că, în jurul datei de 15 martie, vor fi deschise alte peste 200 de cabinete de imunizare în întreaga ţară. Locurile disponibile vor fi scoase pe platforma de programare cu o săptămână înainte, astfel încât persoanele care doresc să se vaccineze să poată să îşi stabilească ziua de imunizare şi rapelul. Este vorba, în mod special, despre persoanele peste 65 de ani, care nu au apucat un loc în primele două etape de programare, din 15 ianuarie şi de la începutul lunii februarie.



La Constanţa, la centrul de la Pavilionul Expoziţional, autorităţile au pus în funcţiune şi o linie telefonică, unde persoanele interesate pot obţine informaţii despre vaccinare şi programări. Numărul de telefon 0241/484.724 este disponibil zilnic, între orele 9.00 şi 17.00. Programul de funcţionare al centrului este zilnic, între orele 8.00 şi 20.00, inclusiv sâmbăta şi duminica.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5093 secunde