Ți-e sănătatea șubredă? Ce șanse ai să te pensionezi pe caz de boală

747
2
Ți-e sănătatea șubredă? Ce șanse ai să te pensionezi pe caz de boală - fotofondpensionare1-1454950944.jpg

Articole de la același autor

Atunci când sănătatea le este șubredă și nu le mai permite să muncească, mulți constănțeni nu au încotro și trebuie să se pensioneze pe caz de boală. Este o variantă care vă scutește de efort, dar trebuie să știți că, la ora actuală, condițiile sunt foarte stricte și nu orice boală se încadrează pentru un asemenea drept. Poate fi vorba despre un accident de muncă sau o boală profesională, anumite maladii cronice grave sau boli obișnuite și accidente care nu au legătură cu munca. 


Potrivit legislației, au dreptul la pensie de invaliditate asigurații care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. În funcție de gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea poate fi de gradul întâi, adică pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire, de gradul al doilea - carac-terizată prin pierderea totală a capacității de muncă, dar păstrarea capacității de autoîngrijire, și de gradul al treilea, adică pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, cores-punzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Beneficiază de pensie de invaliditate și asigurații care satisfac obligații militare, elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, dar și persoanele care și-au pierdut total ori parțial capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în le-gătură cu evenimentele revoluționare din Decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior ivirii invalidității din această cauză.


Dacă vă hotărâți să solicitați pensionarea pe caz de boală, veți fi evaluați de o comisie medicală desemnată de Casa Județeană de Pensii. Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul Casei Județene de Pensii, în funcție de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.


Stagiu minim de cotizare pentru boli obișnuite
Persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta. Astfel, până la vârsta de 20 de ani, stagiul minim este de 1 an, între 20 și 23 de ani, este de 2 ani, după care crește astfel încât, între 37 și 41 de ani stagiul minim prevăzut este de 14 ani, între 45 și 49 de ani este de 20 de ani, între 57 și 60 de ani este de 26 de ani, iar peste 60 de ani este de 27 de ani. 


Evaluare periodică
Cuantumul pensiei de invaliditate se calculează prin înmulțirea punctajului acordat prin decizia pentru pensia de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. 


În funcție de afecțiune, pensionații pe caz de boală sunt supuși revizuirii medicale la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare. Neprezentarea la control, din anumite motive, atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare programării.


Ce trebuie să conțină dosarul 
Dosarul pentru acordarea pensiei de invaliditate trebuie să conțină: cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate; decizia medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale; adeverința din care să rezulte încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia (unde este cazul); carnetul de muncă (original și copie); carnetul de asigurări sociale (original și copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate, livretul militar (original și copie); diploma de studii (original și copie) și foaia matricolă (original și copie) sau adeverința din care să rezulte durata normală și perioada anilor de studii absolviți la zi, precum și certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român; adeverința privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare; dovada calității de beneficiar al Legii nr. 42/1990, al Decretului Lege nr. 118/1990 (certi-ficat de luptător și brevet) și procura specială pentru mandatar (unde este cazul).


Comentează știrea

Brettgot
1 iunie 2017
dzi0c15p

wh0cd288397 cialis bupropion synthroid buy zoloft where to buy levitra online buy tadacip online

Brettgot
20 iulie 2017
3l15sjsz

wh0cd690899 purchase furosemide 20 mg

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.8928 secunde