Ți-a expirat cartea de identitate? Riști să fii sancționat dacă nu o schimbi la timp

596
Ți-a expirat cartea de identitate?  Riști să fii sancționat dacă nu o schimbi la timp - cartedeidentitate-1562777542.jpg

Articole de la același autor

Conform legii, toți cetățenii au obligația să se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate. Practic, acesta este documentul care se eliberează cetățeanului român, cu care se face dovada identității, a cetățeniei și a domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor și obligațiilor prevăzute de Constitu-

ție, precum și de alte acte nor-mative.

Tocmai de aceea, reprezentanții Direcției Generale de Evidență a Populației (DGEP) Constanța îi roagă pe toți cetățenii, să verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situațiilor neplăcute în care pot deveni contravenienți la prevederile legii. Ei spun că încălcarea dispozițiilor prevăzute în lege se poate sancționa cu sume între 40 și 150 de lei.

"Prezentați-vă la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor la care sunteți arondat, pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate", au declarat angajații DGEP.

Ei au precizat că persoana care a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

De asemenea, actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior găsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.

Totodată, cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligația să solicite serviciului public comunitar de evidență a persoanelor eliberarea unei noi cărți de identitate.

În plus, persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu mici excepții, are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8353 secunde