Termenul limită pentru microciparea câinilor cu stăpân ar putea fi prelungit

2487
Termenul limită pentru microciparea câinilor cu stăpân  ar putea fi prelungit - arputeafiprelungit-1415639299.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar putea prelungi termenul până la care trebuie microcipați câinii cu stăpâni. Potrivit președintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, este nevoie de mai mult timp pentru ca toți cei care au câini să intre în legalitate.

"Avem numeroase semnale din țară, de la proprietarii de animale, că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural, unde populația are resurse financiare limitate. Intenția noastră a fost să identificăm toți câinii cât mai curând, pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an", a spus Vladimir Mănăstireanu.

ANSVA reamintește, în acest context, că la 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populației la nivel național, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci și identificarea și înregistrarea lor, ca parte a stra-tegiei de gestionare a întregii populații canine din România.

"În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acțiunea de vaccinare antirabică este obligatorie și va fi efectuată doar la câinii identificați prin microcipare și însoțiți de carnet de sănătate. Urmare a solicitărilor proprietarilor de câini din toate județele, dar și a organizațiilor profesionale ale medicilor veterinari, în cadrul ANSVSA, a fost convocat un grup de lucru având ca temă vaccinarea antirabică profilactică la câini precum și prelungirea datei până la care este obligatorie microciparea câinilor", mai explică reprezentanții ANSVSA.

Potrivit ordinului președintelui ANSVSA nr. 1/2014, data limită stabilită pentru microciparea câinilor este 1 ianuarie 2015. Până în noiembrie, au fost însă identificați și înregistrați doar 180.000 de câini, astfel că grupul de lucru va lua în discuție oportunitatea prelungirii datei limită pentru microciparea câinilor, luând în considerare "toate aspectele tehnice și legale, inclusiv impactul provocat de suspendarea aplicării HG nr. 1059/2013 privind normele".

Acțiunea de vaccinare antirabică, ale cărei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie și va fi derulată până la sfârșitul lui februarie 2015. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.333 secunde