Terapia cu măgăruși, sprijin pentru copiii cu dizabilități de la Cernavodă

309

Articole de la același autor

Centrul de Terapie și Asistență Educațională (CTAE) și Asociația "Save the Dogs and other Animals", au prezentat, ieri, la sala
"Cantina Liceului" din Cernavodă, rezultatele proiectului "Onoterapie 2015". La întâlnirea cu tema "Rezultate Onoterapie 2015" au participat oficiali ai administrației publice locale, medici specialiști, părinți, jurnaliști, dar și reprezentanți ai asociațiilor colaboratoare. 


Programul a fost inițiat în urmă cu cinci luni, de către Primăria Cernavodă și Asociația "Save the Dogs", cu scopul de a sprijini copiii cu dizabilități din Cernavodă, dar și din localitățile limitrofe. În această perioadă, peste 18 copii, eligibili acestui tip de terapie, au petrecut timp săptămânal alături de măgărușii de la adăpostul de animale de la Hinog, asistați de specialiștii Centrul de Terapie și Asistență Educațională.


Practic, în urma acestei terapii, copiii cu diagnostice severe (paralizie cerebrală, tetrapareză spastică, tulburare de spectru autist) au început să vorbească, și-au îmbunătățit mobilitatea și au devenit stabili emoțional. Rezultatele excelente au fost confirmate și de părinții micilor pacienți, care susțin că aceste activități terapeutice au adus schimbări pozitive în viețile lor. 


Acest tip de proiect "Donkey Assisted Therapy" a mai fost imple-mentat doar în București, în anul 2011, prin intermediul aceleiași asociații. Proiectul a continuat în anul 2014, în orașul Cernavodă, la Adăpostul "Footprints of Joy", și în Brașov. 


În august 2014, organizația "Save the Dogs", în colaborare cu Fundația Paideia din Italia, a desfășurat un program pilot de onoterapie, pentru o perioadă de șase săptămâni, pentru cinci copii din cadrul CTAE. Acest program a continuat cu succes și în anul 2015, pentru 18 beneficiari. După succesul programului pilot din 2014, cele două asociații și Primăria Cernavodă au inaugurat, la data de 1 iunie, "Programul de Onoterapie 2015", fiind asistați copii cu dizabilități din localitate și din zonele limitrofe (Seimeni, Cochirleni, Rasova, Ștefan cel Mare). Dintre cei 60 de copii asistați la CTAE, doar 19 au fost eligibili programului (cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani și maximum 35 kg). 


Proiectul s-a desfășurat pe o durată de cinci luni (1 iunie - 28 octombrie), timp în care fiecare ședință de lucru cu fiecare copil special a avut o durată de 40 de minute (15 minute de socializare cu măgărușul și 25 de minute de călărie), timp în care terapeuții au efectuat exerciții și jocuri menite să mărească atenția copiilor. 


Programul a fost finanțat cu fonduri externe oferite de către Fundația Paideia din Torino, Italia (6.000 euro) și Fundația "The Donkey Sanctuary" din Marea Britanie UK (2.000 euro). 


Mulțumiți că programul a dat rezultate, Primăria Cernavodă și Asociația "Save the Dogs" și-au propus să continue proiectul de onoterapie și anul viitor, dar și să mărească numărul de beneficiari. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 20 Octombrie 2015
Stire din Social : Cine sunt câștigătorii Cupei Toamnei
Sâmbătă, 24 Octombrie 2015
Stire din Politică-Administrație : Ziua Armatei, sărbătorită la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.9301 secunde