Tăieri de copaci cu scandal, în Constanța. "Chiar dacă un copac este verde, nu înseamnă că nu prezintă un pericol"

1264
2

Articole de la același autor

Deși fiecare copac verde contează pentru calitatea aerului din Constanța, uneori copacii trebuie sacrificați pentru a reda urbei aspectul îngrijit, dar și în numele artei. O astfel de acțiune de toaletare a pomilor din oraș a stârnit un adevărat scandal, ieri, pe strada Traian.

Mărul discordiei au fost șase vișini crescuți pe domeniul public, în imediata apropiere a clădirii Junior, care urmau să fie tăiați deoarece fuseseră plantați necorespunzător și crescuseră neîngrijit. Inițial, oamenii s-au revoltat când au auzit că le vor fi tăiați copacii din fața ferestrelor, însă, până la urmă, au căzut la înțelegere cu reprezentanții Primăriei Constanța. Supărarea lor a fost alimentată și de faptul că unul din motivele pentru care vișinii se aflau chiar ieri pe lista toaletărilor lucrătorilor de la Spații Verzi, erau filmările ce sunt programate în fața clădirii respective la începutul săptămânii viitoare.

"Nu mi se pare corect ca, pentru zece minute de filmări, să taie acești copaci care sunt verzi. Într-adevăr, sunt pe spațiul public, dar îi deranjează acești copaci? Nu ne opunem filmărilor, dar în cât timp vor crește alți copaci?", ne-a declarat Elena Coandă. Oamenii confirmă că pomii au crescut fără o îngrijire profesionistă, dar nu vor să fie tăiați de tot, ci doar corectați.

Prezent la fața locului, Gheorghe Coman, șeful Serviciului de Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, a lămurit rapid situația și și-a luat angajamentul ca, în locul celor șase copaci, să fie plantați, în luna octombrie, atunci când vremea o va permite, șase pomi dintr-o specie care este veșnic verde. "Noi nu am venit să tăiem copacii hodoronc-tronc. Sunt arbori verzi, dar cresc într-un spațiu unde nu au loc suficient. Nu au fost toaletați și curățați periodic și au un aspect neîngrijit, ceea ce afectează și aspectul clădirii și al zonei. Într-adevăr, aici se va filma, dar, dacă avem ocazia să toaletăm zona, de ce să nu

o facem acum", ne-a declarat, pen-tru "Cuget Liber", Gheorghe Coman.

O clădire faimoasă

Filmările la filmul în care joacă actorul Willem Dafoe sunt programate pentru ziua de marți,

22 septembrie. Este vorba despre aceeași companie care filmează, în prezent, în zona peninsulară. Unul din reprezentanții com-paniei, prezent și el la fața lo-cului, ne-a spus că respectiva clădire Junior a fost aleasă toc-mai pentru arhitectura sa deosebită și că intenția lor nu este să distrugă arborii din zonă.

"Orice tăiem, plantăm la loc!"

Este deja binecunoscută suferința Constanței la capitolul copaci verzi, tocmai de aceea este de înțeles reacția oamenilor atunci când au văzut drujbele în apropierea vișinilor. Autoritățile locale dau însă asi-gurări că toate toaletările și tăierile care se fac în oraș sunt atent verificate și nu sunt distruși arbori sănătoși. "La prima vedere, chiar dacă un copac este verde, nu în-seamnă că nu prezintă un pericol. Datoria noastră este, în primul rând de a asigura cetățenii și bunurile acestora. Rădăcinile unui arbore verde pot fi afectate și acesta riscă să cadă peste un copil, un pieton, o mașină, așa că trebuie să îl tăiem înainte să se întâmple acest lucru. În cazul de față, acești vișini sălbatici, degarnisiți, vor fi înlocuiți cu tuia leylandii, un rășinos care rămâne veșnic verde și are o formă foarte potrivită pentru aceste șase spații. Plantările le vom face în luna octombrie, atunci când vremea va fi prielnică. Constănțenii trebuie să știe că tot ce tăiem este înlocuit și replantat la loc. Iar în toamnă avem un sezon cu foarte multe plantări programate, în tot orașul", a completat Gheorghe Coman.

Comentează știrea

costin
19 septembrie 2015
angajamente

In fiecare toamna aceiasi promisiune cu replantatul pomilor taiati in fapt nu se intampla nimic ,in ultimii 20 ani tot ce s-a taiat a ramas a ramas un loc gol,vedeti strazi intregi ici colo cate un pom scapat ca prin minune de drujbele primariei.Poate acum ca se apropie alegerile locale sa se intample ceva desi ma indoiesc!!!

Ana
9 ianuarie 2016
Cine raspunde pentru pomii ciuntiti si taiati ilegal?

Au toaletat in toamna 2015 in cartierul Inel I; Str. Dionisie cel Mic nr 56; Bl 28; Peste 20 de pomi,lucratorii spuneau ca au aprobare pentru toaletarea a 15 pomi.Au taiat si pomi, nu numai au toaletat.Organele abilitate pot controla aceste fapte.La sc A a blocului 28,au taiat un castan ,i-au lasat doar 1 m de tulpina,fara coroana.Au fost taiati la cererea locatarilor pentru ca le murdaresc masinile si le cad castane.In urma cu aproximativ 3 ani au mai taiat alti copaci tot la blocul 28,tot castan la scara B,motivul fiind ca intra radacinile in canalizare si o deterioreaza,dar altul a fost motivul un vecin de la etajul il deranja ca ii cad castane si ii murdareste masina. Toaletare a copacilor la blocul 28 numai toaletare nu este,se poate spune moartea copacilor, deoarece se poate constata modul cum au fost ciuntiti,fara ramuri,nu au coroana.Trei tei de la Sc B i-au ciopartit nu le-a last ramuri ,nu au nicio forma.La fel s-a intamplat si cu nucul.Aangajatul primariei,care au toaletat pomii are calificare? Pentru ca se pot vedea pomii toaletati.Au toaletat si copaci care nu trebuiau sa fie toaletati,Un pom mic de inaltime care nu ajunge nici pana la etajul 1 in spatele blocului 26,a fost ciuntit .Cine raspunde penal pentru pomii taiati.de ani de zile de la asociatia 28 ABC ?Pentru un pom taiat legea spune ca trebuie sa fie plantati alti pomi ,de ex pentru un castan 4-5 puieti .Nu s-a plantat niciun pom de catre primarie, de cand s-au taiat acum trei ani.Nici asociatia nu a facut demersuri la primarie pentru a se inlocui pomii taiati,gardul viu deteriorat.etc.Cine trebuie sa se ocupe de acete lucruri? Peste 3 ani vor veni si vor taia iar,ce a mai ramas tot la sesizarea asociatiei.Au plecat cu doua masini de lemne si am ramas cu dezastru. In tarile nordice se lasa din generatii in generatii pomi,cedri de sute de ani mostenire pentru copii lor,noi vom lasa desert in urma noastra.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7079 secunde