€ 4.6671
£ 5.2855
$ 4.0557

Mai multe ştiri online:

Tăiați porc anul acesta? Nu uitați de examenul pentru depistarea trichinelozei!

Ştire online publicată Joi, 07 Decembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Chiar dacă suntem, încă, în post, mulți constănțeni au început deja pregătirile pentru cârnați, sarmale și friptura de pe masa de Crăciun. În piețe, comercianții au început să aducă bucăți de porci, dar, dacă preferați să vă aprovizionați direct de la țară, de la rude sau cunoștințe, nu uitați să duceți carnea la laborator, pentru examenul trichineloscopic.

„În această perioadă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a intensificat controalele tematice pentru asigurarea unui climat de siguranță pe întreg lanțul alimentar și, implicit, pentru protecția consumatorilor. În afara acțiunilor specifice, DSVSA Constanța recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare, adică produsele cu specific tradițional și carnea de porc, numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar”, explică purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanța, dr. Cristina Linte.

Potrivit autorităților, sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic, în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite și special amenajate de către DSVSA Constanța.

Examenul trichineloscopic este principala metodă de depistare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie, parazit ce poate provoca afecțiuni ce pot duce chiar la decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

„Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în mușchii de la baza limbii, diafragma și pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii intercostali, precum și mușchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării. Sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului”, atrag atenția reprezentanții DSVSA Constanța.

11,16 lei, un examen 

care vă poate salva viața

Direcția Sanitară Veterinară asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul DSVSA Constanța, Piața Brick, Piața Griviței și în cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din orașele Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari. De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 39 Circumscripții de Asistență Veterinară diseminate pe teritoriul județului. Programul de funcționare este în zilele lucrătoare și zilele de sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 17.00, iar în zilele de duminică, de la ora 8.00 la ora 14.00. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 11,16 lei, TVA inclus. 

„Atenție, este interzisă vânzarea porcilor vii și comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Toată luna decembrie și până pe 8 ianuarie, DSV asigură serviciul de permanență, iar neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numerele de telefon 0786/577.007, precum și la numărul call-centerului ANSVSA, 0800/826.787”, încheie purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanța.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Sport
sambata, 20 octombrie Foto : DOLIU ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! A MURIT ILIE BALACI 50016 vizite, 0 comentarii DOLIU ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! A MURIT ILIE BALACI
Eveniment
ieri, ora 13:34 Foto : VIDEO. FEMEIE DECAPITATĂ DE TREN, ÎN GARA MEDGIDIA! 17567 vizite, 0 comentarii VIDEO. FEMEIE DECAPITATĂ DE TREN, ÎN GARA MEDGIDIA!
Cultură-Educație
sambata, 20 octombrie Foto : Misterul de la Hârșova. Masa pe care a mâncat împăratul Traian, o legendă în piatră 8577 vizite, 0 comentarii Misterul de la Hârșova. Masa pe care a mâncat împăratul Traian, o legendă în piatră
Social
duminica, 21 octombrie Foto : Constănțeni, RADET dă drumul la căldură! 6808 vizite, 0 comentarii Constănțeni, RADET dă drumul la căldură!
Auto
miercuri, 17 octombrie Foto : GALERIE FOTO / Dacia 1300 din 1979, la 3.500 euro. Să fie un preț bun? 2761 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Dacia 1300 din 1979, la 3.500 euro. Să fie un preț bun?
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7993 secunde