"Suntem săraci și nimănui nu îi pasă de noi". Pentru ce se împrumută pensionarii

317

Articole de la același autor

Anul acesta, un număr de 4.970 bătrâni din totalul celor 12.626 pensionari care se află în evidențele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanța au solicitat împrumuturi în valoare de 16 milioane de lei.

Încă de la primele ore ale dimineții, pensionarii se așază pe scaunele de la etajul I ale Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, fie pentru a-și plăti cotizația lunară de membri, fie pentru a cere un împrumut. Pe doamna Maricica P. am întâlnit-o într-una din zilele trecute, ea spunându-ne că a luat de nenumărate ori bani de la CARP, ultima dată în urmă cu câteva luni, iar acum vrea să ceară un nou împrumut.

"Suntem săraci și nimănui nu îi pasă de noi. Acum, am ajuns la vârsta la care nu mai putem face nimic și ne trebuie o mulțime de medicamente. Am făcut mereu împrumuturi în funcție de cotizație, câte 2.000, 2.500 de lei, depinde cu cât cotizezi. Dacă nu ar fi fost această metodă, n-aș fi avut de unde să iau din altă parte", ne-a declarat femeia în vârstă de 77 de ani.

Anica B. ne-a mărturisit că nu a mai avut nevoie de un împrumut de vreo opt ani, dar își plătește cu multă conștiinciozitate, în continuare, cotizația și depune lunar fonduri ca să aibă copiii pentru înmormântare. "În tot acest timp am încercat să nu mai am nevoie de împrumuturi. Este foarte bună această metodă, ajută multă lume, dar mai bine este să nu ai nevoie", a spus ea.

Desigur, există și persoane care fac împrumuturi și pentru sume de 200-300 lei. Sărăcia și disperarea îi fac să le treacă pragul celor de la CARP, ori de câte ori au nevoie. Potrivit Gabrielei Covașă, economist la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, suma maximă pe care un vârstnic o poate lua de la ei este de 10.000 lei, cu condiția ca persoana care se împrumută să aibă un venit lunar de minimum 2.000 de lei, la fel și girantul acestuia, dar și un fond strâns, de 3.000 de lei. În cazul celor care solicită sume mai mici, cum ar fi 800-1.000 de lei, ei trebuie să aibă, neapărat, o pensie de 1.000 de lei. Pentru ce cer oamenii bani? Pentru garduri, lemne de iarnă, operații etc.

Pentru înscrierea la CARP, pensionarii au nevoie de o carte de identitate, cupon de pensie și o taxă de înscriere în funcție de pensia fiecăruia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 15 Octombrie 2018
Stire din Social : Plata cu cardul, la Poștă
Marţi, 09 Octombrie 2018
Stire din Social : Toate pensiile vor fi virate pe card
Pagina a fost generata in 1.2512 secunde