Suflete necăjite care cer ajutor. „Este foarte greu să supravieţuieşti la vârsta a treia”

1240

Articole de la același autor

Bătrânii din toată ţara aşteaptă cu nerăbdare să li se majoreze pensiile. În acest sens, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat la sfârşitul săptămânii că noul soft care va colecta datele din toate cele aproape cinci milioane de dosare din sistemul public de pensii a început să fie deja folosit în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara.

În judeţul Constanţa, ca de altfel în întreaga ţară, sunt pensionari ale căror venituri sunt extrem de mici şi care abia se descurcă de pe o zi pe alta. Bătrâneţea este grea, mai ales atunci când nu sunt bani suficienţi pentru medicamente, tratamente, mâncare şi dările către stat.

Zilnic, vârstnicii noştri se plâng că nu le ajung banii.

„Eu am o pensie de numai 1.200 de lei. Sunt diabetic, singur şi nu mă poate ajuta nimeni financiar. Am lucrat o viaţă întreagă şi merit un trai mai bun. Sper să mă aflu printre cei cărora le va fi majorată pensia, pentru că îmi este foarte greu să rezist. Luna aceasta, de exemplu, pe lângă cheltuielile curente, trebuie achitat şi impozitul pe casă. Este foarte greu să supravieţuieşti la vârsta a treia”, ne-a declarat Ion S., un bătrânel în vârstă de 75 de ani.

Aceasta este imaginea unor bătrâni demni, dar năpăstuiţi de soartă. Sunt oameni frumoși, care au muncit o viață întreagă, dar pentru care pensia înseamnă, acum, sărăcie. Şi Georgeta B., de 73 de ani se află în aceeaşi situaţie tristă. Banii pe care îi primeşte lunar abia dacă îi ajung pentru hrană şi, dacă mai rămân, de ei îşi ia medicamente şi alte lucruri ce sunt necesare într-o casă. „De când mi-a murit soţul, viaţa mea a fost groaznică. Banii sunt puţini, cheltuielile sunt mari. Cum să te descurci cu 1.400 de lei? Ce să achiți mai întâi? Dacă fac piața și plătesc întreținerea și ce mai e, gata, se duc aproape toți. Bătrânețe, haine grele… Nu degeaba se spune așa”, ne-a mărturisit septuagenara, cu lacrimi în ochi.

Anul acesta, se întrezărește o rază de speranță pentru toți acești bieți oameni. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute că a participat, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft și a parcurs, împreună, câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar.

De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare. Mai mult decât atât, în termen de un an, se dorește ca procesul de evaluare a dosarelor de pensie să fie dus la bun sfârșit.

Totodată, au fost identificate soluții pentru suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare, pentru că această procedură nu trebuie să afecteze activitatea curentă a caselor de pensii și nici efortul de recuperare a restanțelor în recalcularea dosarelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2231 secunde