Subfinanțarea cronică a spitalelor gonește medicii în sistemul sanitar privat

317

Articole de la același autor

Încetul cu încetul, sistemul medical de stat își pierde toți specialiștii. Recent, medicii Dana Bălașa și Eduard Bălașa, șeful Secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Municipal Medgidia, au ales să plece în sistemul privat.
De numele familiei Bălașa se leagă dezvoltarea maternității din Medgidia, care în ultimii ani a căpătat chiar renume național. Cei doi medici și-au dedicat 16 ani din carieră instituției constănțene, dar lipsurile și tarele sistemului medical de stat i-au învins în cele din urmă. După o decizie destul de dificilă, ei au ales să se îndrepte către o instituție privată unde consideră că își pot desfășura în continuare activitatea la cea mai înaltă calitate.
"Nu a fost vorba de neînțelegeri cu conducerea spitalului din Medgidia, ci este vorba despre problemele grave ale sistemului medical de stat. De aceea am luat hotărârea de a pleca. Sistemul de stat a ajuns într-un punct extrem de sensibil și nu mai poate să susțină un act medical la standarde înalte. În spitalele de stat sunt foarte multe neajunsuri. Aprovizionarea cu ceea ce e necesar aproape că nu există. Este foarte greu, ești legat de mâini și de picioare, iar calitatea actului medical are de suferit. Te faci părtaș la un sistem care poate genera nenorociri", a declarat medicul Eduard Bălașa.

"Nu mai vreau să fiu erou"
Potrivit acestuia, doctorii care mai stau în sistemul sanitar de stat sunt niște eroi. "Eu nu mai vreau să fiu erou. Trebuie să faci față și să jonglezi cu niște lipsuri grave, iar deciziile pe care le iei într-o secundă pot salva o viață. Este un sistem care exploatează medicii fără să le dea nimic în schimb, iar noi simțeam că ne luăm un angajament față de pacienta noastră pe care nu puteam să-l respectăm", a mai adăugat medicul.
De aceeași părere este și dr. Dana Bălașa, care își amintește cum a trebuit să-și amâne operațiile din cauză că nu curgea apa, cum a căzut o lampă chiar înainte să intre în sala de operații sau cum, în timpul unei intervenții chirurgicale, a început să picure apă din tavan chiar pe masa cu pacienta. "Sistemul sanitar de stat oferă medicilor cu dedicație și cu suflet trei alternative: să te transformi într-un robot căruia nu-i mai pasă, să te îm-bolnăvești de inimă și să faci infarct în fiecare zi și să pleci în sistemul privat", a precizat dr. Dana Bălașa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Marţi, 10 Noiembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 3.316 secunde