Studiu: Răceala pregătește sistemul imunitar pentru a combate COVID-19

380
Studiu: Răceala pregătește sistemul imunitar pentru a combate COVID-19 - raceala-1596707756.jpg

Articole recomandate

Infecțiile anterioare cu virusurile care provoacă răceli pot antrena sistemul imunitar pentru a recunoaște și ataca virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, conform unui nou studiu publicat la 4 august în revista Science, transmite joi Live Science.


Acest studiu a ajuns la concluzia că celulele imunitare T (limfocitele T), care recunosc coronavirusurile care produc răcelile obișnuite, recunosc și părți din virusul SARS-CoV-2 - inclusiv părți ale deja "celebrei" proteine în formă de coroană prin care noul coronavirus se atașează și pătrunde în celulele umane.


Această memorie a sistemului imunitar poate explica de ce unii oameni se confruntă cu forme ușoare ale infecției cu COVID-19 prin comparație cu alții. Autorii studiului au subliniat însă că ipoteza lor este "speculativă" și este nevoie de mai multe studii pentru a o confirma. Și aceasta pentru că încă nu se știe cu exactitate cât de important este rolul jucat de limfocitele T în lupta organismului cu noul coronavirus - limfocite T, celule cu un rol central în imunitatea mediată celular, sunt doar o parte a arsenalului imunitar complex cu care este dotat organismul uman.


"Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T față de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaște părți din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă", susține într-un comunicat unul dintre coordonatorii acestui studiu, Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul pentru Imunologie La Jolla din La Jolla, California.


Este posibil ca această "reactivitate imună să asigure diferite niveluri de protecție" în fața COVID-19, susține și celălalt coordonator al studiului, Alessandro Sette, profesor la același institut.


"Dacă ai un răspuns imunitar din partea limfocitelor T, poți beneficia de o reacție mult mai rapidă și mai puternică a organismului în fața acestei boli", a adăugat el.


Studii anterioare au arătat că până la 50% dintre oamenii care nu au fost niciodată expuși la COVID-19 au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2. Această abilitate a fost observată la oameni din diferite părți ale lumii, în Olanda, Germania, Marea Britanie sau Singapore.


Oamenii de știință au avansat ipoteza că această imunitate preexistentă poate fi rezultatul infecțiilor anterioare cu alte virusuri din familia coronavirusurilor, în special cu cele care produc răcelile comune.


În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de sânge recoltate de la oameni în perioada 2015 - 2018, cu mult înainte de apariția primelor cazuri de COVID-19 la Wuhan, în China.


Aceste mostre de sânge conțin limfocite T care au reacționat la peste 100 de zone specifice ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au arătat că aceste limfocite T reacționează similar și la întâlniri cu patru coronavirusuri diferite care produc răceli comune.


"Acest studiu oferă dovezi moleculare directe foarte puternice conform cărora memoria limfocitelor T poate detecta secvențe foarte similare între coronavirusurile care produc răceala comună și SARS-CoV-2", a mai susținut Alessandro Sette.


Pe lângă proteina care produce coroana noului coronavirus, limfocitele T au recunoscut și alte proteine virale ce aparțin noului coronavirus.


În prezent, majoritatea vaccinurilor candidate împotriva COVID-19 au drept țintă această proteină care produce coroana, însă noul studiu deschide posibilitatea includerii și a altor proteine în vaccin, proteine care pot atrage reactivitatea încrucișată a celulelor T și pot implicit să crească eficiența vaccinurilor, conform cercetătorilor care au reamintit că este nevoie de studii suplimentare pentru a demonstra cu precizie acest lucru.


Autorii au mai notat că descoperirea lor privind reactivitatea încrucișată cu limfocitele T este diferită de ceea ce s-a observat la nivelul anticorpilor - o altă armă a sistemului imunitar care blochează infectarea celulelor de către un agent patogen. Anticorpii formați împotriva virusurilor care produc răceala banală sunt specializați doar pe aceste virusuri și nu prezintă o reactivitate încrucișată cu SARS-CoV-2, conform unor studii anterioare, au mai susținut ei.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6943 secunde