Studiu: Copiii din România ocupă ultimele locuri la citire și matematică și stau prost cu sănătatea

169
Studiu: Copiii din România ocupă ultimele locuri la citire și matematică și stau prost cu sănătatea - 1-1599140955.jpg

Articole recomandate

Mulți dintre copiii din țările dezvoltate nu dețin competențe la matematică și citire de bază și sunt afectați de o stare de sănătate mintală și emoțională precară și de obezitate, arată un raport al Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) publicat , citat de agenția DPA și preluat de Agerpres. Copiii din România ocupă ultimele locuri la citire și matematică și stau prost cu sănătatea. În schimb, sunt sociabili și fericiți.


Raportul prezintă un clasament în care sunt incluse 41 de țări din Uniunea Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în funcție de starea de sănătate a copiilor, dar și a competențelor academice și a nivelului de fericire.


România apare la ambele extreme ale clasamentului, copiii noștri fiind sociabili și fericiți, dar cu carențe mari în educație și sănătate.


Aproximativ 40% dintre copiii din țările bogate nu dețin abilități academice de bază la citire și matematică până la vârsta de 15 ani, cei din Bulgaria, România și Chile fiind cel mai puțin competenți, potrivit UNICEF.


România ocupă locul patru în ceea ce privește bunăstarea psihică, dar se situează pe unul dintre ultimele locuri în privința sănătății fizice și a competențelor.


De asemenea, potrivit raportului, țara noastră se situează pe locul al treilea în ceea ce privește satisfacția de viață la vârsta de 15 ani (85% fiind mulțumiți de viața lor), după Olanda (90%) și Mexic (86%).


Țara noastră, alături de Bulgaria, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc în clasamentul competențelor la citire și matematică.


România se situează, însă, pe primul loc în ceea ce privește abilitățile sociale, fiind una dintre cele șapte țări în care circa patru din cinci copii au declarat că își fac prieteni cu ușurință.


Aproximativ 20% dintre copii nu au un nivel ridicat de satisfacție de viață în țările cele mai înstărite, potrivit UNICEF. Turcia se descurcă cel mai rău la acest capitol, doar 53% dintre copii fiind mulțumiți de viața lor, urmată de Japonia și Marea Britanie.


Lituania are cea mai mare rată de sinucidere în rândul adolescenților, urmată de Noua Zeelandă și Estonia.


În ceea ce privește sănătatea fizică, aproximativ unul din trei copii este obez sau supraponderal, procentele din sudul Europei fiind în creștere vertiginoasă.


"Multe dintre cele mai bogate țări - care dețin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie bună - nu reușesc să realizeze acest lucru pentru copii", a declarat Gunilla Olsson, director al biroul de cercetare UNICEF - Innocenti.


"Dacă guvernele nu adoptă măsuri rapide și decisive pentru a asigura bunăstarea copiilor în cadrul răspunsului lor la pandemie, ne putem aștepta în continuare la creșterea ratelor de sărăcie infantilă, la deteriorări mintale și fizice, precum și la adâncirea decalajului privind competențele în rândul copiilor", a adăugat Olsson.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4409 secunde