Strada "plângerii" din Constanța. Fără trotuare, fără parcare, fără soluții…

2988

Articole de la același autor

Cartierele Constanței sunt sufocate. Infrastructura veche, făcută pe vremea lui Ceaușescu, nu-i mai încape pe constănțeni.

În jurul blocurilor, grădinile au fost transformate în parcări, trotuarele sunt pline de mașini, pietonii circulă pe stradă, mămicile merg cu cărucioarele tot pe stradă, copiii nu au unde să se joace,

iar trecerile de pietoni sunt puține și greu vizibile.

Una dintre cele mai grave situații este pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu și numai cine nu a mai avut drum de câțiva ani prin zonă nu a văzut cât de dificil se circulă, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Ca să nu mai spunem de constănțenii care locuiesc acolo și a căror viață este un calvar.

Pe străduța îngustă, sunt amplasate o școală mare și trei grădinițe. Zilnic, pe acolo trec mii de copii, împreună cu părinții sau bunicii. Unii vin cu mașina, alții pe jos. Pentru toți, însă, este foarte greu și periculos.

"Dimineața și la prânz, este haos în zonă. Sunt copii care merg pe stradă, pentru că nu au loc pe trotuare, sunt mașini parcate milimetric una de cealaltă, șoferi inconștienți, care fie nu știu că e școală în zonă, fie riscă mergând foarte tare. Nici nu știi de cine și cum să te ferești. Uneori, dimineața, mai vine poliția locală, dar stă și se uită, căci nu prea au ce să facă. E aglomerație infernală și este periculos. De teamă, mulți părinți își aduc copiii până în fața școlii, chiar dacă sunt mai mari", ni s-a plâns Adrian M., un constănțean care locuiește în zonă.

În drum spre școală, pe stradă

Am ajuns și noi pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, chiar la ora prânzului, când mulți copii plecau de la grădiniță sau de la școală. Pe trotuare, nu mai era loc nici să parchezi un cărucior de butelii. Iar bunicii, părinții și copiii mergeau în șir indian pe spațiul îngust lăsat de șoferi până la gardul caselor de pe partea stângă, cum vii de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Mini-trotuarul era însă plin de obstacole, cu stâlpi pe o parte și scări de acces către proprietăți, de partea cealaltă.

"Nu ai pe unde să mergi. Ne strecurăm printre mașini, cum putem. Și până la urmă, asta e. Unde să își pună mașinile și oamenii ăștia care locuiesc aici? Să le ia în casă? Când Ceaușescu a proiectat blocurile astea, erau trei mașini pe o scară, acum sunt trei la un apartament. Dar alte străzi sau parcări nu s-au mai făcut. Sunt și ei de înțeles", ne-a spus, împăciuitor, un vârstnic care își ținea de mână nepoțica în clasa zero.

O altă femeie, însă, nu a fost chiar așa de înțelegătoare și ne-a strigat răspicat: "Să nu le mai dea voie să parcheze, să pună stâlpi și gata, s-a rezolvat problema. Avem și noi pe unde merge!".

"Primăria are specialiști,

să găsească soluții!"

Măsura atât de radicală nu este totuși pe placul constănțenilor care locuiesc pe strada Hașdeu.

"Primăria Constanța are datoria să găsească soluții. Ei au arhitecți, specialiști, ei trebuie să găsească varianta care să ne împace pe toți. Să facă strada cu sens unic, să amenajeze parcări în spic pe o parte, că intră mai multe mașini, și trotuar pentru pietoni pe partea cealaltă. Și tot s-ar mai descongestiona zona", propune Marius Radu, locuitor în zonă.

"Bulevardul" Pandurului,

cu pavele și borduri noi

Autoritățile, însă, sunt preocupate, deocamdată, cu trotuarele de la Cimitirul Central, cu cele de pe bulevardul Tomis și cele de pe Pandurului. Norocoșii care locuiesc pe strada Pandurului se lăfăiesc, la această oră, pe metri întregi de trotuar proaspăt amenajat cu pavele în două nuanțe. Și, chiar dacă au loc să-și bage mașina în curte, o lasă pe trotuar, perpendicular, ca să încapă și cea a soției și a soacrei. Așa că pietonii, săracii de ei, ajung să meargă tot pe stradă, ocolind bolizii ce se odihnesc în fața porții.

"Nu înțeleg cum de Primăria Constanța a considerat o prioritate trotuarul de pe strada Pandurului, a pus pavele mari, frumoase, în timp ce pe trotuarele de la City, în Tomis III, a turnat asfalt", ne-a sesizat un localnic al zonei.

Într-adevăr, strada arată frumos: borduri aliniate, trotuare fără gropi, copăcei și, dacă facem excepție de autovehiculele parcate perpendicular, chiar avem o imagine reușită, a unui oraș european. Dar o imagine la polul opus cu cea a străzii Bogdan Petriceicu Hașdeu, într-o zonă cu o școală și trei grădinițe, în mijlocul orașului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5163 secunde