Stoparea eroziunii costiere, blocată! „Riscăm să pierdem fondurile europene!”

1228

Articole de la același autor

Nici nu a început bine că proiectul de stopare a eroziunii costiere a fost deja blocat. Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa a solicitat mai multe acorduri şi avize, care ar putea duce la o nouă întârziere şi chiar la pierderea fondurilor europene. În plus, se pare că Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa nu este de acord cu forma promenadei ce urmează să fie amenajată pe faleza de la Cazino.

Urnit cu greu, proiectul „Protecția și reabilitarea zonei costiere – faza a doua” este deja ţinut pe loc şi motiv de dispută între autorităţile statului. Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, se plânge că instituţiile locale şi judeţene pun beţe în roate proiectului şi că intervenţia acestora într-un moment atât de avansat pune în pericol însăşi finanţarea uriaşă obţinută de la Uniunea Europeană.



„Cum să blochezi un proiect cu fonduri europene de un miliard de euro? Simplu, ar spune fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu – soliciţi acorduri şi avize, de la persoane neavizate, care nu sunt prevăzute în nicio lege din România. Acesta obligă ABADL să obţină acorduri din partea operatorilor de plajă şi din partea proprietarilor parcelelor limitrofe pentru a începe înnisiparea plajelor de pe litoralul constănţean”, explică directorul Bogdan Bola.

Acesta susţine că Horia Ţuţuianu, în calitate de preşedinte al CJC Constanţa, refuză să emită autorizaţia de Construire pentru proiectul CL2, în zona Mamaia, iar adresa a fost trimisă cu doar două zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie. În plus, este de părere că, dincolo de faptul că aceste avize nu au fost solicitate prin Certificatul de Urbanism şi nu sunt necesare, solicitarea este foarte tardivă, având în vedere că proiectul a fost supus dezbaterii publice, pe etape, în anul 2016, şi a fost prezentat, în repetate rânduri, în ultimii patru ani, în presa locală şi naţională.



„Considerăm că solicitarea de puncte de vedere sau avize suplimentare de la operatori economici din zona proiectului este eronată şi de natură de a aduce grave prejudicii desfăşurării proiectului. Considerăm acest lucru mai ales în contextul în care avem ca reper implementarea Etapei I a proiectului, în zona Mamaia Sud, care a fost făcută în exact aceleaşi condiţii şi cu aceiaşi parametri geometrici şi volumetrici. Nici atunci, proiectul nu a generat probleme proprietăţilor aflate în zonă, dimpotrivă, a conferit un plus de valoare şi potenţial de dezvoltare”, precizează directorul ABADL.

Totuşi, chiar înainte de închiderea ediţiei, Horia Ţuţuianu a declarat, pentru „Cuget Liber”, că va fi emisă Autorizaţia de construcţie. „Deşi ABADL a menţionat că s-au cerut anumite documente, ieri (n.r. marţi, 6 octombrie), le-au transmis solicitantului, respectiv arhitectului şef Carmen Tănase, care lucrează cu privire la emiterea autorizaţiei”, ne-a transmis preşedintele CJC Constanţa.





Promenada nouă, redesenată

Probleme se pare că sunt însă şi la Constanţa, unde proiectul este de asemenea blocat, în zona Cazinoului, de către Ministerul Culturii şi arhitectul şef al Constanţei, Radu Vânturache. „Motivul: nu le place cum arată proiectul lucrărilor de apărare împotriva eroziunii. Ei nu înţeleg că ABADL nu face acolo o lucrare de artă, ci o structură hidrotehnică de apărare a falezei. Deci accentul s-a pus pe utilitate, nu pe frumuseţe. Dacă dorim ca în 30 de ani, Cazinoul şi faleza să mai fie acolo şi nu înghiţite de ape, ar fi bine să lucrăm împreună, nu să ne blocăm proiectele sau să venim cu cerinţe aberante. În orice caz, specialiştii noştri de la ABADL, împreună cu cei ai proiectantului, lucrează deja la alte propuneri pentru a fi prezentate Ministerului Culturii şi arhitectului şef al Constanţei. Sperăm că vom avea mai multă înţelegere şi mai multă colaborare din partea acestora, deoarece, în esenţă, ne dorim acelaşi lucru: salvarea patrimoniului Constanţei şi finalizarea unui proiect de un miliard de euro!”, transmite directorul ABADL.



Anunţată încă de la începutul anului

Interesant este şi că intervenţia arhitectului şef al Constanţei vine atât de târziu, în condiţiile în care primarul Decebal Făgădău anunţa încă de la începutul acestui an, că va fi realizată o nouă promenadă, în apropiere de Cazino. „Anul acesta va începe consolidarea coastei, în această zonă a oraşului, prin diguri şi o nouă faleză. Lucrurile vor fi vizibile, va fi spectaculos. Pe lângă consolidarea taluzului şi falezei existente, se va crea o nouă promenadă, în trepte, între Poarta 1 şi Cazino”, spunea, în luna ianuarie 2020, edilul Constanţei.

Am încercat să obţinem o declaraţie şi de la Radu Vânturache, privitoare la demersul acestuia. Din păcate, până la închiderea ediţiei, arhitectul şef nu ne-a transmis un punct de vedere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9703 secunde