Stevia, planta pentru diabetici, a fost adaptată și pentru clima României
Articole recomandate
Sfaturi de top pentru a vă gestiona și a vă îmbunătăți finanțele
19 Aprilie 2024
SE DESCHIDE SEZONUL ESTIVAL! Ministerul Economiei și Turismului și alte instituții din domeniu, prezente la eveniment
19 Aprilie 2024
Atenție, constănțeni! Se vor verifica toate cele 63 de sirene de alarmare publică din Constanța
19 Aprilie 2024
Pentru ce operațiuni te poți prezenta la ghișeele SPIT Constanța
19 Aprilie 2024
S-au schimbat normele pentru plata rovinietei
19 Aprilie 2024
Stevia, planta originară din America de Sud și care este considerată înlocuitorul ideal al zahărului, crește și în România. Deocamdată, se găsește la Stațiunea de Cercetare din Buzău. Specialiștii de acolo spun că au reușit, după aproape 40 de ani, să o facă să reziste iernilor de la noi, pentru a putea fi cultivată la scară largă.
Specialiștii în legumicultură de la Buzău nu sunt la prima tentativă de aclimatizare a steviei. Au avut câteva încercări eșuate dar acum spun că au reușit să facă planta să reziste condițiilor din România.
Costel Vânatoru, cercetător: Este sensibilă la temperaturi scăzute și a trebuit să lucrăm să obținem genotipul cu rezistență la frig.
Stevia este originară din America de Sud unde era folosită acum 1.500 de ani de populația triburilor indigene. Între timp planta a ajuns și în Europa dar și în Asia. În Japonia, de exemplu, este principalul îndulcitor.
Stevia a ajuns pentru prima dată în România în anii 80, când Nicolae Ceaușescu s-a îmbolnăvit de diabet.
Costel Vânatoru, cercetător: Se căutau soluții pentru îndulcitori naturali care să nu afecteze bolnavii de diabet, așa au luat ființă noile teme de cercetare.
Bianca Mușat, cercetător: Ea având niște glicozide naturale în compoziția ei și îndulcește cam de 300 de ori decât zahărul natural.
Camelia Bratu, cercetător: Vechile triburi o consumau simplu ca atare, luau o frunzulița și își potoleau pofta de dulce sau o puteam usca și o putem adăuga în ceaiuri, cocktailuri, salate de fructe salate de legume practic în orice mâncare pe care o putem îndulci natural.
Cercetările la nivel mondial au ajuns la concluzia că, în ciuda gustului său dulce, stevia nu conține calorii și nici nu produce efecte adverse. Un kilogram de îndulcitor obținut din această plantă costă 100 de lei în magazinele de produse naturiste, scrie digi24.ro
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019
Luni, 13 Mai 2019