Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus

105
Statele UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus - 1-1597846277.jpg

Articole recomandate

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul președinte Aleksandr Lukașenko a fost proclamat câștigător, au anunțat miercuri liderii UE, reuniți într-un summit extraordinar prin videoconferință, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.ro.


"Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere și nu au respectat standardele internaționale. Nu recunoaștem rezultatele prezentate de autoritățile din Belarus'', a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă la finalul summitului.


În plus, a afirmat el, UE va adopta sancțiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violențele din timpul protestelor și pentru fraudă electorală.


"UE va impune în scurt timp sancțiuni asupra unui număr substanțial de indivizi responsabili pentru violențe, represiune și fraudă electorală", a precizat Charles Michel.


Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferință de presă de după summit, "violența brutală" împotriva protestatarilor din statul est-european.


La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că executivul comunitar va redirecționa 53 de milioane de euro de la guvern spre societatea civilă, victimele represiunii de stat în timpul protestelor și lupta împotriva COVID-19.


Ea a mai spus că violența împotriva protestatarilor nu poate fi acceptată și că ar trebui adoptate cât de curând posibil sancțiuni împotriva oficialilor responsabili. Von der Leyen a mai afirmat că UE susține dialogul între autoritățile din Belarus și opoziție și că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa ar putea facilita acest dialog.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7671 secunde