Sprijin pentru încălzire. Legea consumatorului vulnerabil de energie, promulgată

469
Sprijin pentru încălzire. Legea consumatorului vulnerabil de energie, promulgată - fondsprijinpentruincalzire2-1631902251.jpg

Articole de la același autor

Familiile şi persoanele cu venituri mici vor primi sprijin în bani pentru încălzire, în această iarnă după ce, începând cu 1 noiembrie, va intra în vigoare legea consumatorului vulnerabil de energie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Legea fusese transmisă joi de Parlament pentru promulgare. Camera Deputaţilor a adoptat pe 7 septembrie, în calitate de for legislativ decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, stabilind că va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurilor de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei. Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Potrivit legii, „consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil - persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Ajutor în funcţie de venit

Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.


Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 250 lei pe lună, pentru gaze naturale, 500 lei pe lună, pentru energie electrică şi 320 lei pe lună, pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Familiile şi persoanele singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei pe lună pentru consumul de energie electrică, 10 lei pe lună pentru consumul de gaze naturale, 10 lei pe lună pentru consumul de energie termică, 20 lei pe lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe lună.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.661 secunde