Spitalul Județean, luat cu asalt de turiști. Constănțenii, invitați să mai stea pe-acasă

6341
Spitalul Județean, luat cu asalt de turiști. Constănțenii, invitați să mai stea pe-acasă - spital10-1534520668.jpg

Articole de la același autor

Toată ziua stau pe plajă fără să le pese de nimic și apoi seara ajung speriați în Urgență, din cauza vărsăturilor, a diareei, a insolațiilor și nu numai. Din păcate, situația nu este întâlnită numai în cazul turiștilor disperați după o rază de soare, ci și al constănțenilor, la fel de inconștienți ca și aceștia.

La acest moment, medicii Unității de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt asaltați de sutele de bolnavi care le trec pragul zilnic. Mai mult decât atât, ignoranța din timpul zilei face ca seara, în UPU, să fie puhoi de lume și, ce-i mai grav, mulți cu copiii în brațe, arși de soare, deshidratați, slăbiți. Și toate acestea numai pentru ca părinții să-și asigure un bronz uniform, chiar dacă e cu riscuri maxime pentru cei mici…Dar cum orice se plătește în viață, canicula le oferă acestora după lăsarea întunericului o serie de "surprize", venite toate la pachet: febră, arsuri solare, insolații etc.

Și cum la acest moment pe litoral avem foarte mulți turiști, în acest fel s-a ajuns și la tot mai mulți bolnavi.

"În prezent, ne vin în jur de 1.500 de pacienți pe zi, ceea ce a dus la o creștere cu aproximativ 25% a prezentărilor în cursul săptămânii, iar în week-end cu 40%. Tocmai de aceea, facem apel la constănțeni să meargă la medicul de familie atunci când au o problemă. O bună parte dintre ei ar putea fi rezolvați de către aceștia, desigur, dacă și oamenii s-ar duce acolo. Așa nu ar mai ajunge în Urgență toți bolnavii cu afecțiuni cronice, vârstnicii. Problema este că majoritatea bătrânilor nu respectă recomandările medicilor și ies afară la prânz, când căldura este în toi, se plimbă cu autobuzul exact când nu trebuie, asta în loc să stea în casă, la răcoare și să-și ia medicamentele. Dimpotrivă. Ei nu fac asta. Dacă ți-e rău, te duci la medicul de familie înainte, nu vii în Urgență pentru orice", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful UPU, dr. Rodica Tudoran.

Ea a precizat că se confruntă deseori cu bolnavi cu patologie cronică, aduși de familie, care ajung în Urgență din două motive, pentru că afecțiunile unora se acutizează, iar alții pentru că nu se duc la medicul de familie.

"Trendul acesta continuă, dar între timp au apărut și turiștii, cu deshidratări multe, sindroame vertiginoase. Mulți dintre ei vin la noi și spun că amețesc, dar nu se gândesc că se simt așa pentru că au stat 12 ore pe plajă și nu au băut lichide. Acestora li se adaugă și pacienți cu etlilisme acute, alergii, traumatisme severe", a completat dr. Tudoran.

Din cauza fluxului mare de pacienți, pacienții sunt prioritizați, iar cei mai gravi vor intra mereu înaintea celor cu probleme mai ușoare. Desigur, aceasta constituie o altă problemă, pentru că oamenii reclamă timpii mari de așteptare, până când sunt consultați și preluați de personalul medical.

"Stau aici de vreo trei ore și încă nu am fost consultată de un medic. Nu mi se pare normal să stai atât de mult într-un spital județean, când abia reușești să te mai ții pe picioare", ne-a declarat Cerasela D., din Bihor.

v v v

Pentru ca sănătatea dumneavoastră să nu aibă de suferit pe timp de caniculă trebuie să încetați orice fel de activitate fizică îndelungată și odihniți-vă într-un loc răcoros dacă vă resimțiți în urma expunerii la temperaturi ridicate.

Totodată, evitați ieșirile și activitatea fizică în timpul orelor de vârf ale zilei și lăsați deoparte efectuarea unor eforturi fizice susținute în perioada zilei, în care temperatura atinge valorile maxime. În același timp, evitați expunerile la soare și folosiți mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale, de culori deschise).

Este foarte important ca în orice deplasare să aveți la îndemână lichide (apă, sucuri) pentru a vă rehidrata organismul. Nu uitați să consumați alimente cu conținut redus de grăsimi, în special de origine animală și mai ales să evitați consumul de alcool și cafea. În același timp, este nevoie de dușuri cât mai dese, cu apă la temperatură moderată, întrucât acestea ajută organismul să facă față zilelor caniculare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6108 secunde