Spitalul de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare va fi demolat

1695
Spitalul de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare va fi demolat - 2bc7db4afbb8a8df863bc439257b2915.jpg
Clădirile în care sunt internați pacienții Secției de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare nu vor mai fi reabilitate anul acesta, cum se anunțase inițial. Dr. Dan Căpățână, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a anunțat că intenționează să demoleze imobilele, aflate într-un stadiu avansat de degradare și să investească în ridicarea, în 2010, a unor noi pavilioane.

Condițiile de spitalizare oferite de Secția de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare, secție externă a SCJU Constanța, au fost mereu subiect de nemulțumire, atât pentru bolnavi, rudele lor, cât și pentru cadrele medicale care își desfășoară activitatea în locul respectiv. Bolnavii sunt înghesuiți în saloane insalubre, cu pereți brăzdați de crăpături și acoperiți de mucegai, cu mobilier vechi și putred. Grupurile sanitare sunt și ele învechite, iar multe dintre ele nu mai funcționează. De altfel, potrivit medicilor, cele trei clădiri ale secției nu au fost niciodată supuse unui proces amplu de reabilitare, ci au fost efectuate doar reparații curente. Au fost înlocuite, la una dintre clădiri, unde se află cabinetele medicilor și asistentelor și bucătăria, ferestrele și ușile, cu unele din tâmplărie PVC și a fost reparat acoperișul.

Banii pentru renovare vor fi redirecționați către alte secții
Pentru anul în curs era programată reabilitarea capitală a pavilioanelor secției, sens în care Ministerul Sănătății a alocat, încă din luna martie, 2,7 milioane de lei. Reparațiile capitale nu au fost demarate însă până în prezent și nici nu vor mai fi făcute, după cum a anunțat conducerea celui mai mare spital din județ.
Managerul SCJU Constanța, dr. Dan Căpățână, însoțit de dr. Cătălin Grasa, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, au efectuat, săptămâna trecută, o inspecție la secția din Palazu Mare. "Am fost pentru a evalua situația de acolo, deoarece există bani pentru reparații. Nu are sens însă să începem reparații la clădirile existente, pentru că stadiul de degradare este avansat și nu este asigurat niciun circuit funcțional. Ar însemna să aruncăm banii degeaba pe o soluție provizorie", a fost impresia cu care a rămas dr. Căpățână în urma controlului.
Soluția viabilă ar fi, în opinia acestuia, dărâmarea imobilelor secției și ridicarea unor noi pavilioane. "Am luat legătura cu Institutul de Proiectări pentru experti-zarea clădirilor de acolo, pe baza căreia să înaintăm o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a ne aproba alocarea de fonduri pentru anul viitor", a afirmat managerul spitalului. Planul conducerii SCJU este ca, în 2010, să fie înlocuit unul dintre pavilioane, urmând ca pe viitor să fie reconstruite și celelalte, astfel încât să nu fie afectată activitatea secției. Cât privește fondurile primite de la minister pentru reabilitare, ele vor fi redirecționate către alte secții.

Psihiatrii propun schimbarea destinației clădirilor
Cadrele medicale de pe Secția de Neuropsihiatrie spun că ridicarea unor noi pavilioane este binevenită, dar propun ca vechile imobile să nu fie dărâmate, ci să le fie schimbată destinația. "Există suficient spațiu pentru a se ridica alte pavilioane, iar clădirile care există să fie folosite pentru terapie ocupațională, unde medicii să desfășoare anumite activități cu bolnavii", ne-a spus dr. Diana Cârjaliu, medic șef al secției. În prezent, bolnavii internați la Neuropsihiatrie își petrec timpul stând pe băncile din parcul instituției, fără a avea la dispoziție alte mijloace ocupaționale prin care să se asigure și îmbunătățirea stării lor. Unitatea are 100 de paturi, toate fiind ocupate; în pavilionul propus pentru demolare în 2010 sunt doar 12 paturi.
În altă ordine de idei, recepția lucrărilor de reparații efectuate la Clinica ORL a SCJU a fost făcută ieri, în vreme ce reabilitarea Secției de Terapie Intensivă va demara în curând și va dura aproximativ patru luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8297 secunde