Spitalul CF Port, în colaps financiar. Pacienții, internați cu medicamente de-acasă

2015
2
Spitalul CF Port, în colaps financiar. Pacienții, internați cu medicamente de-acasă - spitalcfrportterapieintensiva8-1498144896.jpg

Articole de la același autor

În scurt timp, bolnavii vor fi nevoiți să vină cu medicamentele de acasă, asta pentru că Spitalul Clinic CF din Constanța nu va mai avea resursele necesare pentru a le putea asigura în întregime. 


Unitatea sanitară deține, la ora actuală, trei locații, cea mai veche fiind cea din port, aceasta datând din anul 1939. Indiferent de sediu, probleme există peste tot, însă. 


"În prezent, ne descurcăm cu greu, pentru că suntem deja într-un proces de evaluare de către fostul CONAS, pe care o vom face pe banii noștri. Aceasta este o evaluare care se face o dată la cinci ani și pentru care vom plăti între 60.000 și 100.000 lei, asta în condițiile în care bugetele spitalelor publice sunt mereu la limită, iar această sumă ne va afecta și ne vor rămâne prea puțini bani pentru medicamente și materiale sanitare. Este adevărat că această evaluare este pertinentă, trebuie făcută și trebuie să avem tot ce ni se cere în contract, pentru că acest lucru înseamnă, în primul rând, siguranța pacienților. Ceea ce ne încurcă este doar suma, pentru că este foarte mare", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul unității sanitare, dr. Sirma Tomoș.  


Așa că, foarte curând, vor începe să apară și problemele. Cu siguranță că această veste nu va fi deloc pe placul bieților bolnavi, care, după ce au contribuit o viață întreagă la sistemul asigurărilor de sănătate, se vor vedea acum în situația de a plăti pentru medicația de care vor avea nevoie. Situația este cu atât mai tristă cu cât majoritatea sunt bătrâni cu pensii mizere și care nu au parte de niciun fel de ajutor din altă parte. 


"Materialele sanitare le vom asigura noi, dar la medicamente, numai baza o putem asigura, cu restul va fi greu. Pe de altă parte, contractul cu CJAS ne asigură 90% din cheltuielile bugetare, din care, pentru restul, utilități, materiale sanitare, medicamente, rămâne o sumă foarte mică. Avantajul spitalelor care se află în administrarea Consiliului Județean este că lor li se plătesc utilitățile, dar noi suntem doar prestatori de servicii medicale. Este adevărat că primim bani de la minister, dar pentru investiții și chiar am achiziționat aparatură nouă în ultima vreme, mai ales că aparatura data din anul 2003 și era depășită din multe puncte de vedere", a explicat managerul. 


În plus, la toate aceste neajunsuri se adaugă datoriile către CNAPMC, care sunt la prețuri de refurnizare și care trenează deja de ani buni. Apoi, a mai spus dr. Tomoș, în ultimii zece ani nu s-a mai investit nici în infrastructură, nici în aparatură, ori aceasta din urmă a fost prioritară pentru unitatea sanitară, motiv pentru care cadrele medicale s-au zbătut să facă tot posibilul pentru a o reînnoi. 


Pe de altă parte, mai există acele debite din 2006 către ANAF, care trebuie plătite, dar pentru care s-a obținut momentan o reeșalonare a plăților. 


În prezent, au mai rămas în jur de 1,5 milioane de lei de plată, rămânând ca în același timp să se mai eșaloneze niște datorii vechi către foștii salariați cărora nu le-au fost plătite primele de stabilitate și tichetele. 


Comentează știrea

joker
23 iunie 2017
spital CFR

Pacat ,mare pacat! Este rusinos ca un spital ca acesta sa ajunga intr-o astfel de situatie! Sant medici extraordinari in acest spital,care cu toate ca dotarea este precara,fac lucruri minunate pentru bolnavi.Este singurul spital unde salile de operatie sant igienizate corespunzator si unde nu exista cazuri de infectii intraspitalicesti. Va spune un fost pacient a acestui spital,...pentru ca m-am nascut a doua oara!

eugen
23 iunie 2017
sanatate

rentabilitatea in capitalism i-si spune cuvintul , anumite paturii sociale tebuie sa dispara facind economii la bugetul de asigurarii sociale (sanatate ,pensii locuinte eliberate) asta fiind valabila pentru saracime cei bogatii au circuitle lor de sanatate si pensii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3805 secunde