Speranțe pentru copiii fără părinți. "Cei mai mici de 14 ani vor fi, toți, adoptabili!"

474
Speranțe pentru copiii fără părinți.

Articole de la același autor

Angajații direcțiilor de protecția copilului au primit indicații să lucreze mai repede dosarele minorilor aflați în grija statului, astfel încât, până în toamnă, toți cei cu vârste sub 14 ani să fie adoptabili. Măsura a fost dispusă după ce, ani buni, s-a reclamat faptul că din cei aproape 60.000 de copiii aflați în grija statului, o mică parte pot fi adoptată.

Procedura națională de adopție este plină de hibe. Acest aspect este reclamat, de ani buni, de familiile dornice să ofere dragoste și un cămin unui copil. Pe de o parte, demersurile pe care trebuie să le facă familiile sunt greoaie și de durată, iar pe de altă parte, faptul că prea puțini copii, din cei aflați în grija sistemului de protecție, sunt declarați adoptabili.

Aceste probleme au fost punctate și puse pe hârtie, săptămâna aceasta, și de reprezentanții Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopți, în urma unei întruniri online cu angajații serviciilor adopții din cadrul direcțiilor de protecția copilului.

"La capătul unei analize complexe legate de procedura națională de adopție, am constatat că stăm mult mai rău decât pare din exterior. Din totalul copiilor din sistemul de protecție, datele colectate de la DGASPC-urile din țară arată că procentul copiilor cu vârste sub 14 ani cărora li s-a deschis adoptabilitatea variază între 2 și 19%. Infim!", a precizat Maria Mădălina Turza, președintele ANDPDCA.

Angajații direcțiilor, arătați cu degetul

Iar de data aceasta, reprezentanții autorității nu au căutat responsabili în alte părți, ci s-au uitat în ograda direcțiilor. Și au descoperit că minorilor cu vârste peste 13 ani nici nu li se mai fac dosarele pentru a se încerca darea lor spre adopție, că în multe cazuri demersurile pentru găsirea vreunei rude îndepărtate durează și ani de zile, ceea ce face ca minorii să nu mai aibă șanse la o familie adoptatoare.

"Managementul de caz deficitar, prejudecățile managerilor de caz, care consideră că la 13 ani nu mai are rost să faci demersuri pentru deschiderea procedurii de adopție, lipsa de asumare din partea managerului de caz de a face pasul către instanță, doar pentru că o rudă mai sună de peste mări și țări, dar și întârzierile instanțelor blochează copiii în sistem nepermis de mulți ani.

De asemenea, profilurile publice ale copiilor «greu adoptabili» (denumire absolut nefericită, care înseamnă doar că acei copii nu și-au găsit suficient de repede familii adoptatoare) lasă de dorit ca formă și, adesea, conținut", a mai adăugat reprezentanta autorității naționale.

Drept pentru care, în urma întrunirii cu angajații serviciilor de adopții, s-a stabilit că "nu este suficient să trimiți o adresă și să aștepți șase luni răspuns de la autoritatea locală, ca să o identifice pe mătușa de gradul patru, iar principiul «integrării în familie» nu poate fi împins în absurd din lipsă de asumare".

Astfel, responsabililor de la nivelul direcțiilor județene le-au fost trasate sarcini precise: până pe 30 septembrie, toți copiii cu vârste sub 14 ani trebuie să aibă deschisă adoptabilitatea, iar până la sfârșitul lunii iulie, trebuie ca profilurile publice ale copiilor de pe lista celor greu adoptabili să fie revizuite.

"Misiunea noastră este să luptăm până în ultima zi ca înainte de 18 ani ai copilului să îi găsim o familie", a subliniat Maria Mădălina Turza.

v v v

Reamintim că, în contextul pandemiei de coronavirus, adopțiile au fost suspendate, întrucât activitățile de potrivire între copil și familii nu mai pot avea loc, urmare a restricțiilor privind distanțarea socială. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4951 secunde