Spania e încă o țară din Europa care plânge după muncitorii români

349
Spania e încă o țară din Europa care plânge după muncitorii români - culturadecapsuni-1587048851.jpg

Articole recomandate

Restricțiile impuse de guvernele din întreaga lume pentru a combate noul coronavirus au făcut imposibilă deplasarea miilor de imigranți care veneau să lucreze în Spania în perioada recoltării căpșunilor, informează digi24.ro.


"Este o situație dramatică", spune Cristobal Picon un fermier din Huelva, provincie din sud-vestul țării. Situația căpșunilor din Spania era grea și înainte de criza de coronavirus, cu fermierii care protestau împotriva costurilor mari de producție și a prețului mic la care sunt nevoiți să vândă. Dar acum situația s-a agravat.


Spania este una dintre cele mai lovite țări de pandemie și a impus măsuri stricte, care au limitat accesul în țară.


Un prim aspect ce a lovit puternic în forța de muncă a fost imposibilitatea de aducere a marocanilor care nu fac parte din UE și au fost primi loviți de restricții. Între timp, forța de muncă care provenea cu precădere din Europa de Est s-a întors acasă de teama virusului, iar aducerea de muncitori noi este foarte dificilă, din cauza restricțiilor impuse de toate statele europene.


Fermierii din Huelva care cultivă căpșuni au un deficit de 25.000 de muncitori. Manuel Delgado, profesor de economie și agricultură de la Universitatea din Sevilia, a precizat că șansele ca muncitorii din estul Europei să vină în perioada asta sunt aproape zero, iar fermieri trebuie să gândească o nouă strategie prin care să se bazeze pe imigranții rămași și pe localnici.


O altă problemă pe care a punctat-o Philip Alston în luna februarie este că această lipsă de muncitori este și rezultatul condițiilor în care aceștia sunt ținuți în perioada în care lucrează la ferme: "Migranții care muncesc în multe ferme trăiesc în condiții mult mai proaste decât în taberele pentru refugiați, fără apă curentă, electricitate și condiții sanitare".


Guvernul spaniol lucrează la găsirea unor soluții care să permită venirea de forță de muncă din afara țării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8862 secunde