Șomaj pentru ratangiii de la bac. Când pot cere indemnizație

163
Șomaj pentru ratangiii de la bac. Când pot cere indemnizație - absolventi-1438521137.jpg

Articole de la același autor

Mii de absolvenți de clasa a XII-a nu au reușit nici anul acesta să ia bacalaureatul. Au ratat înscrierea la facultate, dacă aveau așa ceva în plan, dar le va fi și mai greu să-și găsească un loc de muncă. De altfel, mulți nici nu se gândesc deocamdată să intre în câmpul muncii. Mai ales că statul le dă posibilitatea ca, timp de șase luni, să beneficieze de indemnizație

de șomaj. Ei mai au la dispoziție numai câteva zile pentru a-și depune dosarele pentru șomaj.

Potrivit legislației în vigoare, absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de indemnizație de șomaj pentru o perioadă de șase luni, reprezentând 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, adică 250 de lei. Condiția este să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, cum ar fi informare și consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională.

Dosarul pe care absolventul îl depune la AJOFM pentru înre-gistrarea sa ca persoană în căutarea unui loc de muncă trebuie să conțină actul de identitate, în original și copie, actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie, adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

Se dau banii înapoi!

După expirarea celor șase luni de șomaj, absolventul rămâne fără cei 250 de lei, dar va fi în continuare în atenția AJOFM pentru plasarea la un loc de muncă. În cazul în care pe parcursul celor șase luni se angajează sau intră la facultate, absolvenții sunt obligați să anunțe AJOFM, pentru a li se suspenda șomajul. În cazul în care vor continua să primească indemnizație, deși nu se mai încadrează în prevederile legale, vor trebui să returneze sumele respective.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Iulie 2015
Stire din Social : Câți șomeri mai are Constanța
Pagina a fost generata in 1.3574 secunde