Luăm taurul de coarne sau ridicăm neputincioși din umeri?

Soluția pentru salvarea Cazinoului: "În situații excepționale, legi excepționale!". Restul, apă de ploaie…

3216
Soluția pentru salvarea Cazinoului:

Articole de la același autor

Cred că nu mai este român care să nu știe în ce hal nde degradare se află Cazinoul din Constanța. Odinioară simbol al Dobrogei și chiar al României, clădirea râvnită de mulți "investitori", dar abandonată de autorități nu mai are mult până să se prăbușească. 


Se împlinesc curând (sper să nu greșesc) 15 ani de când au demarat la Constanța primele acțiuni, dezbateri pe tema salvării Cazinoului. Inclusiv ziarul "Cuget Liber" a fost gazdă a numeroase mese rotunde, reunind arhitecți, specialiști în urbanism, restauratori, cu toții dornici să se implice în acest proiect cu o importanță majoră pentru comunitatea locală. 


Primari, președinți de consiliu județean, deputați, senatori, miniștri, mai toți au promis câte în lună și-n stele în legătură cu această clădire mult îndrăgită. Cred că n-a existat campanie electorală la malul mării fără tematica "Salvați Cazinoul!". Dar niciunul dintre mai marii zilelor, de ieri sau de astăzi, nu a găsit soluția salvatoare. 


Nu mai reamintesc "episodul Queen International". Povestea cu vânzarea către investitorii israelieni este bine cunoscută. Dar nu putem uita că, rând pe rând, responsabili pentru Cazino au fost ba Primăria Constanța, ba Ministerul Dezvoltării, ba Compania Națională de Investiții. Au lipsit din acest cerc vicios doar Comisia Europeană, NATO, Kremlinul sau Asociația Pacificului de Sud… 


Legislație, norme de aplicare, proceduri, licitații, contestații, toate au contribuit la starea de astăzi a Cazinoului. Parcă anume a fost lăsat în paragină de atâta amar de vreme, doar-doar s-o prăbuși, iar în locul său să răsară o cârciumă de lux cu denumire în engleză. 


Constănțenii știu foarte bine unde s-au împotmolit lucrurile. Banii necesari reabilitării există, însă până la decizia instanței, nu pot fi accesați. Ei bine, în acest context, un personaj binecunoscut în Constanța, cu solide cunoștințe de ordin juridic, pe care îl vom prezenta drept Anonim Constantin, trece la nivelul următor și propune o soluție concretă, totul pornind de la modificarea legislației. 


"În Constituția României, Secțiunea a 3-a, Legiferarea, la Articolul 73 - Categorii de legi, paragraful (1): «Parlamentul adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare», să fie completat astfel: «În situații excepționale, Parlamentul adoptă legi excepționale». Aici cred că este esența. În situațiile excepționale, de interes major pentru comunitate, nu mai ai timp să parcurgi toate etapele lungi și anevoioase ale actualei legislații. Trebuie simplificate lucrurile, pentru că răul pe care îl poate face legea actuală poate fi unul iremediabil. Iar Cazinoul Constanța este cel mai bun exemplu", a declarat, pentru "Cuget Liber", constănțeanul amintit. 


În rândurile următoare, prezentăm, pe scurt, proiectul său. 


Având în vedere situația excepțională - starea jalnică, de netolerat - în care se află de aproape 10 ani Cazinoul din Constanța și ținând cont de valoarea deosebită a imaginii de simbol a acestei clădiri emblematice nu doar pentru municipiul Constanța, ci și la nivel național, se impun măsuri urgente pentru a salva… ce se mai poate salva. 


Din păcate, prevederile legale actuale în materie de achiziții, în foarte multe cazuri (gen reamenajarea Parcului Arheologic din vecinătatea Primăriei Constanța), au generat mai mult rău decât bine pentru comunitate, așa că o inițiativă a parlamentarilor de Constanța, de revizuire a legislației, ar fi binevenită. 


Cazinoul este în prezent într-o stare jalnică. Aripa din dreapta mai are puțin și se prăbușește, elementele de structură metalică se află în stare avansată de ruginire, mare parte din geamuri, în special la etaj, sunt sparte, iar gunoaiele și excrementele păsărilor au transformat clădirea într-o "bombă toxică/chimică". Așadar, o situație de natură a crea indignare nu numai pentru locuitorii din zonă, ci și pentru trecători: constănțeni, turiști - români sau străini. 


Mingea se află în terenul Parlamentului României. Astfel, în temeiul prevederilor art. 76, alin. (3) din Constituția României, precum și pe temeiul principiului de drept vechi de 2.000 de ani conform căruia "Specialia generalibus derogant / Generalia specialibus non derogant", prevederile unei legi speciale (excepționale) asigură cadrul legal de rezolvare pentru situații excepționale. 


Art. 1. Compania Națională de Investiții, entitatea care are, în prezent, în portofoliu clădirea Cazinoului, împreună cu Primăria Constanța/Consiliul Județean, ca organism(e) cu atribuții operativ/decizionale în teritoriu vor conduce următoarele activități de reabilitare: izolarea clădirii de intemperiile iernii/primăverii, înlocuirea geamurilor, curățarea/toaletarea părților/dotărilor metalice ale clădirii, evacuarea gunoiului din interiorul clădirii. Termenul ar putea fi cât mai rapid, poate chiar 1 septembrie 2018. 


Art. 2. Având în vedere caracterul excepțional al acestei legi, se vor aplica prevederi simplificate, după cum urmează. 


Pentru operațiunile de curățenie în interiorul și exteriorul clădirii, în regim de urgență - negocieri directe cu o firmă specializată în colectarea gunoiului, care îndeplinește condițiile la un preț amiabil convenit, pe baza rețetelor de prețuri existente. Sumele să fie date publicității. 


Pentru operațiunile de curățire a structurii metalice și eventual refacerea, înlocuirea elementelor de structură, de înlocuire/completare cu geamuri de la etajul unu, să se facă negocieri directe cu o firmă specializată, pe baza unor rețete simplificate, nefiind vorba despre lucrări de foarte mare complexitate, cu termene și responsabilități exacte. 


Pentru pilonul din partea dreaptă a clădirii, extrem de afectat de intemperii, este necesară o procedură de examinare amplificată, pe baza căreia să se identifice exact gradul de afectare și să se indice exact modalitatea concretă de acțiune, aspect realizabil cu sprijinul serviciilor Urbanism din cadrul Primăriei și Consiliului Județean Constanța. 
Responsabili pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect - senatorii și deputații de Constanța. 


Așadar, o posibilă soluție ar fi negocierea directă și încredințarea lucrărilor (inclusiv cele ulterioare de restaurare finală) unor firme specializate, sumele din contract fiind stabilite prin consultarea pieței și date imediat publicității. Transparență totală, pentru a evita "tunurile". 


Nu pot să închei aceste rânduri fără o remarcă pe care am făcut-o și într-un articol precedent, în care făceam comparația dintre Parcul "Alexandru Marghiloman" din Buzău (unul excepțional, întins pe o suprafață de 22 hectare) și Parcul Arheologic din Constanța: cum oare numai la Constanța licitațiile sunt contestate, lucrările oprite (atunci când încep) și, în loc de șantiere, stai cu ochii pe tribunale? 


Avem oare specialiști în redactarea de proiecte majore? De ce alții pot, iar noi nu? Ne pricepem să organizăm licitații? Realitatea din ultimii 18 ani o vedem pe stradă, la fiecare colț… 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2409 secunde