Șocant! Soluție de deszăpezire în brânzeturile de pe piață. Din ce sunt făcute brânza și cașcavalul

3320
5
Brânzeturile sunt considerate alimente sănătoase și ar trebui incluse în dieta zilnică, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Însă, cele mai multe produse de pe piață sunt adevărate otrăvuri, care ne pot distruge sănătatea. În compoziția lor apar mai multe substanțe chimice decât lapte, iar producătorii practică inducerea în eroare a consumatorilor, păcălindu-i cu denumiri sofisticate și prețuri uriașe, mimând calitatea.


Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din supermarketuri și hipermarketuri 34 de tipuri de brânzeturi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului și sănătății consumatorilor. Analizele realizate de experții APC au scos la iveală că mozzarella este legată cu amidon, deși ar fi trebuit să conțină numai lapte, că brânza maturată este plină de natamicină, un aditiv alimentar cu acțiune antibiotică, că în cașcaval este clorură de calciu, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant, și că în unele brânzeturi semi-tari este nitrat de sodiu, aditiv alimentar cancerigen.


Clorură de calciu în cașcavalul din supermarket


Rețeta de cașcaval de odinioară nu pare să mai aibă nicio legătură cu cea după care este făcut cașcavalul din comerț. Acum el conține clorură de calciu, ulei de palmier, amidon, derivați din lapte, gelatină etc. Practic, în cașcavalul pe care îl mâncăm zilnic se regăsește soluție pentru deszăpezirea străzilor, mai exact clorură de calciu.


Cu totul periculoase sunt și lactatele "fără lapte", "brânza de cauciuc" și alte "creații" care, dacă s-ar vinde cu informarea corectă și prețul corect, nimeni nu ar avea ceva împotriva lor. Dar când acest produse sunt vândute ca produse din lapte și sub denumiri bine conotate în mentalul colectiv, avem de-a face cu falsuri grosolane și cu infractori care ar trebui aspru pedepsiți.


Mai puțin lapte, mai multe chimicale!


Este de la sine înțeles că pentru obținerea unui kg de brânză de cheag este nevoie de 6 - 10 litri lapte; că manopera și întregul proces de pregătire pentru vânzare, transportul și prezentarea pentru comercializare sunt activități în care lucrează oameni și care costă. Chiar dacă laptele ar fi socotit la un leu pe litru de către fer-mierul care nu are posibilitatea să-l vândă într-o rețea de producție, iar toate activitățile le-ar suporta el și familia sa, kilogramul de brânză ar costa cel puțin 12-15 lei. Dacă însă se adaugă marje de profit minim, nu s-ar putea obține brânză sub 15 lei/kg. Acest calcul simplificat arată că o mare parte a sortimentului de brânzeturi, vândut la prețuri foarte modeste (7-12 lei/kg), nu conține decât puțin lapte sau constituie produse realizate din alte materii prime, îndeosebi din uleiuri hidrogenate sau nehidrogenate, folosind ingrediente care asigură precipitatului o consistență și proprietăți organoleptice specifice brânzei.


Atenție, la ce cumpărați!


Cum cei mai mulți dintre consumatorii acestor produse nu știu cum este brânza adevărată, se obișnuiesc cu astfel de produse și le cumpără constant, constituind un segment important al pieței brânzeturilor, care asigură profituri însemnate celor ce produc și comercializează astfel de produse și care nu-și fac nicio problemă de conștiință în legătură cu efectele afacerilor lor asupra sănătății consumatorilor. Când nici legea nu este alcătuită corespunzător, iar aplicarea legii se face în spiritul pământului, rămâne puțin loc pentru păstrarea bunei tradiții.


"În ultimii ani asistăm la un proces de denaturare legală a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor onești, proces care a culminat, în unele situații, chiar cu dispariția acestora, cât și la o afectare a intere-selor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol. În aceste condiții, până când prin intermediul unor legi se va interzice producția și comercializarea unor astfel de produse, singura măsură menită să-i protejeze pe consumatori rămâne informarea acestora prin realizarea de studii, care să demaște astfel de practici, astfel încât consumatorii să nu mai achiziționeze produse de o calitate scăzută și cu încărcătură chimică ridicată, fapt ce va duce în cel mai scurt timp la dispariția unor astfel de produse datorită cererii scăzute pentru acestea, nemaiexistând astfel interesul economic din partea unor astfel de producători pentru fabricarea unor astfel de produse", este de părere conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.


Comentează știrea

Manole
23 iunie 2016
Cașcaval

Bun articolul dar de ce nu dați si numele la cașcaval

Mihai
23 iunie 2016
Jurnalistu` lu` peste

"Soluție de deszăpezire în brânzeturile de pe piață" - Draga jurnalisto - stiu ca te referi la clorura de calciu, care pt niste oameni suna a nu stiu ce chemical.... Daca macar acordai 5 minute unui simple cautari pe Google vedeai ca "In cheesemaking, calcium chloride is sometimes added to processed (pasteurized/homogenized) milk to restore the natural balance between calcium and protein in casein for the purposes of making cheeses, such as brie, Pélardon and Stilton. By adding calcium chloride to the milk before adding the coagulant, calcium levels are restored. Also, it is frequently added to sliced apples to maintain texture." Ca sa mai punem lemne pe foc, vin cu urmatoarea declarative "Toate branzeturile contin solutie de deszapezire". Si aici ma refer la clorura de sodiu, nu de calciu. Sau mai cunoscut in termen popular - sare. Sarea se foloseste la deszapezire si in toate branzeturile - iar dupa logica ta ar trebuii sa nu mai consumam nimica. In calitate de jurnalista ai liat cumva legatura cu ANSVSA si ANPC? ca cei de la APC sunt niste unii care se fac ca muncesc. Sunt organizatie non-guvernamentala, non-profit deci cine stie de la cine primesc banii...... Si in al treilea rand - ai luat un punct de vedere al vreunuia dintre producatorii de branzeturi vizati? Sau jurnalismul in ziua de azi se rezuma la a copia declaratii de presa a unora si altora?

prostanac
23 iunie 2016
shoping

azi am cumparat branza cu zapada , unt din cascaval de vacuta, mititei cruzi si ulei facut de bunica/ cumparaturile leam facut dupa ce s-a deszapezit magazinul, era zapada artificiala/ am luat 9 la chimie la bac acum 2 ani /va pup!

fermier mosneni
23 iunie 2016
ce cumperi -------------------

cumparati de la noi altfel noi murim de foame si voi de cancer //// pentru multi mersul la supermarket este un sport TE vede vecinul ,prietenii ,daca nu mergi acolo nu existi. eu am vaci si fac brinza acasa respectind normele de igiena ,lapte curat nedegresat vacile hranite cu fan si cereale ,cu toate acestea nu pot sa vind mai mult de 12 lei kg si numai in targuri duminica pt ca acolo ne dau voie ,cumparati de la producatori este sfatul meu ,nu va lasati influensati de scandaluri cu bacteri

Mihai
24 iunie 2016
lapte

Domnu` fermier din Mosneni - laptele ala din care faci branza e pasteurizat?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1035 secunde