Soartă pecetluită pentru Pasarela Regală din Mamaia. Monumentul, îngropat în nisip

4444

Articole de la același autor

Pasarela din zona Cazino Mamaia, monument istoric de categoria B, în prezent o ruină ce riscă să se năruie la primul val mai puternic, este pe cale să devină istorie. Digul se află pe traiectoria lucrărilor de lăţire a plajelor, iar, în curând, ar putea fi acoperită de nisip. Singura şansă pentru ca monumentul să fie salvat era să ajungă în administrarea Ministerului Culturii, care să îl reabiliteze. Însă procedurile tărăgănează.

Soarta „Podului cu bar maritim” de pe plaja Mamaia, construit în anii 1930, pare pecetluită. Ea va dispărea odată cu mărirea plajei din zona Cazino, porţiune cuprinsă în proiectul Reducerea eroziunii costiere, faza a II-a. Iniţial, în proiect era prevăzută demolarea acesteia, apoi fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola, în prezent deputat, a anunţat că se caută soluţii pentru a fi salvată. Se pare însă că nu este suficient.



„Pe litoralul Mării Negre este în plină desfăşurare unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură ale României – stoparea eroziunii costiere şi lărgirea litoralului românesc. În acest moment, lucrările de înnisipare sunt doar la câteva zeci de metri de monumentul Pasarela Regală din Mamaia. Cu toate acestea, Ministerul Culturii încă aşteaptă acordul de la Ministerul Economiei pentru a prelua monumentul în administrarea sa, aceasta fiind unica sa şansă pentru a fi reabilitat pe viitor”, a anunţat deputatul Bogdan Bola.



Nepăsare şi tărăgănare

Aşadar, deocamdată, s-a decis astuparea monumentului cu nisip, ca o formă de protecţie. „În prezent, Administraţia Naţională «Apele Române» prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, a decis acoperirea lui cu nisip, eliminând astfel expunerea sa directă la forţele naturii – mediul sărat al mării, vânturile şi valurile puternice etc. Însă, pentru că monumentul nu se află în administrarea ABADL, măsura este doar una temporară. De aceea, am transmis ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului că predarea de către Ministerul Culturii, a Pasarelei, ar trebui să fie o măsură de maximă urgenţă, pentru a debloca o viitoare reabilitare. Tocmai de aceea, i-am solicitat în cel mai scurt timp posibil să răspundă pozitiv adresei Ministerului Culturii nr. 1052/08.02.2021 şi să facă demersurile necesare pentru constituirea dreptului de administrare a Pasarelei regale în favoarea Ministerului Culturii. După atâţia ani de guvernare şi administraţie locală şi judeţeană «roşie», Dobrogea nu îşi mai permite să piardă alte monumente istorice din cauza inacţiunii şi nepăsării noastre…”, este de părere Bogdan Bola.



De altfel, acesta a propus încă de anul trecut trei variante de conservare a monumentului, aflat în proprietatea Litoral SA – o societate aflată în faliment. „Pasarela ar trebui să redevină un punct de reper al staţiunii, care să atragă din nou mii de turişti, să redevină un simbol, având în vedere că edificiul datează de pe vremea regelui Carol al II-lea”, consideră deputatul constănţean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4161 secunde