Situaţie sub semnul întrebării la Constanţa. „Riscăm să nu mai avem paturi în spitale!”

3881

Articole de la același autor

Deşi am trecut cu bine peste sezonul estival, când judeţul Constanţa a fost luat cu asalt de turişti, ultimele săptămâni au adus o creştere semnificativă şi periculoasă a numărului cazurilor de infecţie cu noul coronavirus. Autorităţile judeţene par să se pregătească pentru ce este mai rău, iar săptămâna aceasta s-au făcut primele internări şi la Spitalul Militar Mobil de pe Stadionul Portul din Constanţa.

Peste 150 de persoane au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în numai câteva zile, în judeţul Constanţa. Aproape 400 de pacienţi sunt deja internaţi, în spitalele COVID-19 din Constanţa, Mangalia şi Medgidia, unele dintre ele funcţionând la capacitate aproape maximă.

În aceste condiţii, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a convocat, la începutul acestei săptămâni, managerii unităţilor sanitare şi a realizat o reorganizare a fluxului pacienţilor suspecţi şi confirmaţi cu COVID-19. „Din cauza faptului că a crescut numărul persoanelor depistate pozitiv, ne confruntăm cu o presiune foarte mare pe sistemul sanitar, iar dacă se menţine acest ritm accelerat nu vom mai avea paturi unde să primim pacienţi. Tocmai de aceea s-a luat decizia de a se operaţionaliza Spitalul Militar Modular”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu.

Astfel, începând de luni, 28 septembrie, persoane considerate suspecte de infecţie cu noul coronavirus sunt internate la Spitalul Militar Modular de pe Stadionul Portul. „Acestora li se recoltează testul, încercăm cu aparatura noastră să dăm rezultatele cât mai repede. Ulterior, pacienţii care sunt pozitivi sunt automat evaluaţi din punct de vedere radiologic, biologic şi clinic. În funcţie de forma pe care o găsim, ei sunt redirecţionaţi către celelalte spitale, din linia întâi şi linia a doua. Cazurile dificile merg la Spitalul de Boli Infecţioase, cazurile mai puţin dificile merg la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu Mare sau la Spitalul Mangalia, iar cazurile care au comorbidităţi importante merg la Medgidia”, a explicat dr. Aurel Trană, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă Constanţa, care coordonează activitatea Sistemului Modular Medical de Izolare şi Tratament Constanţa.

Pacienţii suspecţi, internaţi la Spitalul Militar Mobil

Potrivit acestuia, capacitatea maximă a sistemului, în condiţii de izolare, este de 30 - 40 de pacienţi, însă, în totalitate, sunt 168 de paturi disponibile, dintre care patru pentru Terapie Intensivă. „Este vorba despre Terapie Intensivă de Urgenţă, pentru a fi stabilizat un pacient şi apoi transferat la un spital cu dotări corespunzătoare. Astfel, un pacient care, dintr-un motiv sau altul i se degradează starea de sănătate primeşte primul ajutor, eventual este intubat, ţinut pe ventilator, până se găseşte un loc pentru el într-un spital din linia întâi”, a mai adăugat dr. Aurel Trană.

Prefectul judeţului consideră măsura reorganizării fluxului pacienţilor una bună, fiind menită să nu blocheze spaţii importante în spitale. „Până acum, în momentul în care era internat un suspect, neştiind dacă este pozitiv, nu-l puteam pune în salon cu pacienţi confirmaţi. Astfel, era cazat într-un salon singur, unde erau 4 - 6 paturi, unde nu mai putea fi cazat altcineva, deoarece exista riscul unei eventuale transmiteri a infecţiei. Astfel, s-a luat decizia ca persoanele suspecte să fie duse la Spitalul Militar Mobil, să aştepte testul. Vom urmări să vedem cum funcţionează acest flux, pentru că este o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat până acum şi, dacă trebui îmbunătăţită, vom găsi soluţii. Am încheiat perioada alegerilor şi acum ne concentrăm doar pe scăderea numărului de cazuri de coronavirus în judeţ. Redevine prioritatea mea nr. 1 stingerea focarelor de coronavirus din judeţ”, a subliniat prefectul judeţului.

„Nu avem de ce să stăm liniştiţi!”

Acesta atrage atenţia că nu e cazul ca oamenii să se relaxeze şi le cere vigilenţă maximă, în continuare. „Nu avem de ce să stăm liniştiţi. Riscul este în continuare foarte mare. Pe perioada sezonului estival, când am avut un milion de oameni pe litoral, aveam în jur de 30 de cazuri pe zi şi acum am ajuns la peste 80 pe zi. Avem teste, avem tot ce ne trebuie, trebuie să fim foarte conştienţi că încă suntem în pericol”, a mai spus prefectul George Niculescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1801 secunde