Situație alarmantă! Peste 27.000 de bolnavi de cancer în judeţul Constanţa

346
Situație alarmantă! Peste 27.000 de bolnavi de cancer în judeţul Constanţa - fondcancer-1623261562.jpg

Articole de la același autor

An de an, numărul cazurilor de bolnavi de cancer este din ce în ce mai mare. De exemplu, numai în primele trei luni ale anului 2021, în județul Constanța sunt 667 de cazuri noi, iar în total 27.111 cazuri.

Este evident că România a înregistrat în ultimii ani o creștere a numărului de cazuri de cancer. Cel puțin așa arată statisticile realizate de specialiștii Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate. Ce a dus la această creștere? Medicii suștin că, în primul rând, cancerul este declanşat de factorii de mediu, din afara organismului. Printre aceştia se numără stilul de viaţă, adică ce mâncați, fumatul, viaţa sexuală.

Potrivit dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății, în trimestrul I, în județul Constanța au fost luate în evidență 667 de cazuri noi.

De asemenea, pe parcursul anului 2020 au fost înregistrați 26.444 bolnavi, cărora li se adaugă cazurile noi, cum spuneam, deci, în total, în județul Constanța există 27.111 bolnavi de cancer.

Ce se poate face pentru ca această cifră alarmantă să mai scadă? „Populația trebuie să respecte sfaturile medicilor și să adopte un stil de viață sănătos, să aibă tot timpul o respirație corectă și completă, adică abdominală, mișcare 30 de minute sau chiar o oră pe zi. Când spun mișcare, nu înseamnă doar plimbare la pas, aceasta este valabilă doar pentru persoanele de vârsta a treia sau cei care au probleme de sănătate. În rest, mișcarea înseamnă sărituri, alergări, întinderi, înot, tenis. În general, sport sau mișcare care angrenează mai multe grupe musculare. De exemplu, săritura este bună pentru că mișcă circulația limfatică”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Desigur, alimentația este, și, ea, foarte importantă, la fel ca şi evitarea stresului general, prevenirea stresului la locul de muncă şi nu numai.

Dr. Popescu recomandă populaţiei să îşi țină mintea ocupată cu lucruri de folos și să alunge gândurile rele, să se recreeze, să se relaxeze, să îşi găsească mereu timp pentru ei, dar mai ales să doarmă.

Somnul este important pentru prevenirea cancerelor, iar somnul complet și complex este de opt ore pe noapte, întrucât acesta este recuperator, reface întreg organismul. „Pe copii îi ajută să crească, iar pe adulți îi ajută în refacere, dacă sunt bolnavi. Avem atât de mulți bolnavi, pentru că sunt mulți factori de protecție, care, nerespectați, se transformă în factori de risc. Totodată, trebuie avută în vedere poluarea de toate felurile și atunci trebuie să ne ferim de ea”, a adăugat medicul.

În ceea ce privește alimentația, aveți grijă și la locul de proveniență al produselor pe care le mâncaţi, avertizează specialistul. Apoi, beți apă, în cantități normale, pentru că pentru fiecare kilogram de masă corporală aveţi nevoie de 0,33 ml de apă. În acelaşi timp, reduceți cantitatea de carbohidrați și de grăsimi saturate, cantitatea de proteine, dacă este vorba de cancer. „Nu spun să nu mâncaţi proteine, însă cantitatea trebuie adaptată vârstei și tipului de activitate pe care o desfășoară fiecare. Apoi, este necesar să renunțați la dulciuri, la zahărul rafinat și să introduceți în meniu alimente sănătoase, adică grăsimi bune, bogate în Omega 3, să mâncați proteine vegetale și animale, multe fructe și legume, pentru că ele sunt și factori catalizatori pentru multe reacții fiziologice din corpul uman”, a mai spus dr. Popescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3879 secunde