Sindicatele din Sănătate anunță proteste în prima parte din 2019

94
Sindicatele din Sănătate anunță proteste în prima parte din 2019 - proteste-1546181156.jpg

Articole recomandate

Sindicatele din Sănătate se pregătesc de noi proteste, nemulțumite de o Ordonanță a Guvernului Dăncilă. "Considerăm că orice acțiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeași perioadă, ce trebuie să includă și greva generală", spun sindicaliștii.


Federația Solidaritatea Sanitară informează că a inițiat un protest la adresa Guvernului, denumit Plugușorul Nedreptățiților, ce anunță și pregătește valul de acțiuni de protest ce va urma în prima parte a anului 2019, din cauza efectelor negative pe care Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 le are asupra salariaților din sectorul public de sănătate, au anunțat, duminică, reprezentanții federației sindicale.


"La inițiativa Federației 'Solidaritatea Sanitară', denumită Plugușorul Nedreptățiților, au răspuns până acum peste 4.000 de salariați din sănătate din toată țara, mulți dintre ei transmițând deja 'urările' lor la adresa Guvernului", se arată într-un comunicat al sindicatelor.


În opinia sindicaliștilor, deși Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creșterea salariilor de bază pentru aproximativ 50% dintre salariații din sănătate cu un sfert din diferența dintre salariul actual și nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, ea introduce în același timp o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaților din sănătate.


Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfășurată în această perioadă tocmai pe cei aflați acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populației.


"Având în vedere 'obiceiul' Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaților din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) și de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor repeta în viitor considerăm că orice acțiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeași perioadă, ce trebuie să includă și greva generală", mai spun sindicaliștii Federației 'Solidaritatea Sanitară".


Ordonanța de Urgență cu numărul 114/29 decembrie 2018, adoptată de Guvern pe 21 decembrie, privind noile măsuri fiscal-bugetare care vor intra în vigoare la 1 ianuarie a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferența dintre ce primesc acum și ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7983 secunde