Simbolul primăverii, celebrat de Muzeul de Artă Populară Constanța

262
Simbolul primăverii, celebrat de Muzeul de Artă Populară Constanța - gettyimages629728621595a4bec5f9b-1551350374.jpg

Articole recomandate

Lucrări de artă în "miniatură" au fost expuse publicului de cei 24 de artizani care participă zilele acestea la cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Mărțișoare, care este organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța. 


Eveniment cu tradiție, expoziția promovează un obicei tradițional legat de întâmpinarea primăverii. "Noi propunem un târg în care prezentăm mărțișoare lucrate tradițional din piele, din pietre, din fir metalic sau textil. Ele sunt modelate, croșetate, împletite și în fiecare mărțișor simbolic este încifrat firul alb- roșu simbolizând cele două anotimpuri care se împletesc: norocul și viața," susține Ioana Tӧmpe, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.


Broșe cusute manual, felicitări brodate, flori din fetru, flori din textil, broșe-păpușele, brelocuri împletite, săculeți pentru cadouri, mărțișoare realizate din hârtie prin tehnica quilling, toate reprezintă o interpretare neconvențională a mărțișorului tradițional.
Obiectele simbolice au fost lucrate manual, modelate, pictate, croșetate, împletite sau cusute cu motive tradiționale. Mărțișoarele sunt confecționate din material textil, ceramică, piele, scoici, fir metalic, pietre semiprețioase și multă ....răbdare. Un obiect pus în vânzare poate fi lucrat și în 12 luni.


Carmen Ciobanu, artizan de mărțișoare croșetate susține că este nevoie de "migală, răbdare și dragoste."
 
Dragostea pentru lucrurile mici o inspiră și pe Agafia Danilov care utilizează materiale naturale precum ghinda pentru a confecționa obiectele specifice sărbătorii de Mărțișor.


Iuliana Nicolae, artizan de mărțișoare, participă de 7 ani la acest târg de profil. Anul acesta prezintă mărțișoare lucrate manual și agende pictate de mama ei care și-a redescoperit talentul. 


Laura Macri, artist plastic, propune mărțișorul ca accesoriu vestimentar, "broșele-păpușele" care pot fi purtate la orice ținută, indiferent de vârstă. 


George Toma, pensionar, face artizanat "ca să nu se plictisească". Lucrările unicat sunt realizate din fructe de mare și fructe de pădure. 


Tehnica quilling l-a inspirat pe Cristian Mihăilă care realizează mărțișoare- simboluri și bijuterii din piatră de hârtie.


Vizitatorii au apreciat prețurile bune, creativitatea artiștilor și unicitatea mărțișoarelor. Unii dintre ei se pregătesc pentru ediția de anul viitor la care vor fi prezenți în calitate de artizani.


Târgul de Mărțișoare este deschis publicului până în data de 1 martie, între orele 09:00- 18:00.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4001 secunde