Sigur nu știai acest lucru: ce trebuie să faci cu MEDICAMENTELE EXPIRATE?

500
Sigur nu știai acest lucru: ce trebuie să faci cu MEDICAMENTELE EXPIRATE? - img6503-1517645122.jpg

Articole recomandate

Câți dintre noi, atunci când descoperim că expiră o folie de calmante sau aspirină, nu le-am aruncat, cu lejeritate, fără să ne gândim că simplul gest ne pune în atât propria sănătate cât și mediul înconjurător. Totuși, legea spune că trebuie să le predăm la farmacii, scrie realitatea.net


Medicamentele expirate sau cu ambalaje deteriorare pe care nu le mai folosim, nu se aruncă la gunoi, este semnalul de alarmă pe care-l trage Cosmin Mănăilă, director reglementări Stericycle România.

"Medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, întrucât pot fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu. Din păcate, în România, majoritatea medicamentelor inutilizabile din gospodării ajung la deponeele de gunoi menajer. Din cifrele publicate de statisticile europene, extrapolând la populația României, se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 tone de medicamente ajunge anual la gropile de gunoi, fapt care afectează ecosistemul și să- nătatea oamenilor", spune specialistul.

"Medicamentele inutilizabile sunt încadrate în categoria deșeurilor periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr. 856 din 2002", spune Cosmin Mănăilă.

În România există obligativitatea predării medicamentelor expirate de la populație către farmacii, conform OMS Nr. 119/2014, Art. 38. alin. c): "Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare", detaliază Cosmin Mănăilă.

Farmaciile au obligația să le preia de la populație și să le predea ulterior către operatorii autorizați, pentru transport autorizat și eliminare în condiții de maximă siguranță.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 18 Iunie 2017
Stire din Sănătate : A fost descoperit un nou antibiotic
Pagina a fost generata in 0.9368 secunde