Sfârșit de săptămână spiritual. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

215
Sfârșit de săptămână spiritual. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou - sarbatoaresfantuldimitriecelnou-1509032154.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, în Biserica Ortodoxă, este sărbătorit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la prăznuirea sfântului, la Catedrala patriarhală din București. 


Născut la începutul secolului al XIII-lea, în satul Basarabi, din sudul Dunării, Sfântul Dimitrie a purtat din copilărie lupte spirituale pentru a dobândi o viață virtuoasă, prin post și rugăciune. Și-a găsit sălaș într-o peșteră, pe malul Lomului, și a viețuit în aspră asceză până la sfârșitul vieții. 


După moartea sa, pietrele aflate la intrarea în peșteră au blocat accesul și au transformat peștera în mormânt. Moaștele sfântului au fost descoperite atunci când apele Lomului au crescut și au surpat zidul natural de la intrarea în peșteră. Trupul Sfântului Dimitrie a fost adus la București și așezat în catedrala mitropolitană, unde se află și astăzi. 


Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul orașului București, iar harul său se face simțit în numeroasele vindecări petrecute la racla sa. 


Totodată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mânăstirea Dervent. Slujba este prilejuită de cinstirea hramului bisericii mari, "Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești". Acesta este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe 28 octombrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2723 secunde