Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, cinstit astăzi de Biserica Ortodoxă

352
Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, cinstit astăzi de Biserica Ortodoxă - sfantulilie-1532011818.jpg

Articole de la același autor

Biserica Ortodoxă îl cinstește, pe 20 iulie, pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. 


Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soția sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul și, văzând împietrirea regelui, i-a spus: "În acești ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie". Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta a săvârșit mai multe minuni: a înmulțit făina, uleiul și l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani, a mers la regele Ahab și l-a îndemnat să-i adune pe preoții idolilor Baal și Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputința zeilor și atotputernicia lui Dumnezeu. Preoților lui Baal nu le-a fost primită jertfa, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoții lui Baal au fost uciși și apoi a plouat. 


Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, "într-o adiere de vânt lin". Înainte de sfârșitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaș pe Elisei și s-a înălțat la cer într-un "car cu cai de foc". De aici, superstiția potrivit căreia atunci când tună și fulgeră ar umbla Sf. Ilie prin cer în carul său de foc. 


Cu prilejul cinstirii Sf. Ilie, astăzi, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și va face parte din soborul care va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sf. Ilie" Toplița, jud. Harghita.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9793 secunde