Semnal de alarmă. Zeci de delfini eșuați, pe plajele de pe litoral

1179
Semnal de alarmă. Zeci de delfini eșuați, pe plajele de pe litoral - fotofonddelfini1-1595946663.jpg

Articole de la același autor

Deși sunt păreri care susțin că pandemia cu noul coronavirus a ajutat la refacerea ecosistemelor marine, în Marea Neagră, aceasta nu a avut impact asupra cazurilor de delfini eșuați, din păcate. De la începutul anului și până acum, au fost înregistrate 53 de cazuri pe tot litoralul românesc, în condițiile în care, anul trecut, numărul total de eșuări a fost tot de 53.

De Ziua Delfinului, organizația nonguvernamentală Mare Nostrum trage un semnal de alarmă asupra situației mamiferelor care pier la malul mării. Focusul principal în acest an este construirea unei comunități funcționale, care să ajute la observarea cetaceelor din Marea Neagră. Cele mai multe cazuri de delfini eșuați s-au înregistrat în zonele Năvodari, Mamaia, Eforie și Vama Veche. Numai în luna aprilie au fost 12 cazuri, în decurs de o săptămână.

"Ne-am fi dorit ca pandemia să limiteze și numărul de cazuri de delfini eșuați, dar, din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. O mare parte din cazuri au fost înregistrate în aprilie, când, teoretic, există prohibiție la calcan. Cu toate acestea, în decurs de o săptămână, ne-am dus la 11 cazuri de eșuări, o treime din ele având ca motiv principal plasele pescărești", a declarat Marian Paiu, expert ecolog, coordonator Departament Conservarea Biodiversității.

Problema delfinilor eșuați nu este una nouă, dar este una cât se poate de dramatică, în condițiile în care numărul delfinilor din Marea Neagră scade constant.

"Facem toate eforturile pentru a cunoaște cât mai bine numărul de exemplare rămase în Marea Neagră, dincolo de proiecte precum CeNoBS și Anemone. Ultimele estimări ale abundenței datează din secolul trecut. Reușita acestor acțiuni de monitorizare și supraveghere reprezintă un pas important în găsirea soluțiilor reale pentru conservarea cetaceelor din Marea Neagră", a mai spus Marian Paiu.

Comunitate online pentru monitorizarea delfinilor

ONG Mare Nostrum a construit un grup online din care fac parte toți iubitorii de mare, de la pescari, navigatori, proprietari de ambarcațiuni, până la oameni cărora le place să exploreze marea. Scopul acestui grup este de a potența la maximum rezultatele monitorizărilor și observațiilor acvatice privind cetaceele din Marea Neagră.

"Ziua Delfinului se desfășoară sub sloganul «Spune povestea delfinilor în povestea ta», acesta fiind un îndemn pentru oamenii mării de a se implica activ, online și offline în monitorizarea și observarea cetaceelor din Marea Neagră. Practic, am adus laolaltă o mare parte din oamenii care iubesc marea, adresându-le provocarea să filmeze delfinii pe care îi observă atunci când ies cu ambarcațiunile, filmările urmând să fie făcute publice prin intermediul grupului. Acest tip de implicare se numește citizen science și este unul din cele mai eficiente concepte existente la nivel internațional, concept generator de rezultate", a explicat Mihaela Cândea, directorul Mare Nostrum. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4754 secunde