Semnal de alarmă. Apa și băuturile răcoritoare ținute în soare, "bombe" pentru organism

194
Semnal de alarmă. Apa și băuturile răcoritoare ținute în soare,

Articole recomandate

Minimum doi litri de apă pe zi ne recomandă orice doctor. Vara, însă, dacă apa respectivă a stat în sticle de plastic, zile în șir în soare, în depozitele în aer liber, ajungem să ne otrăvim cu mâna noastră.

Nimic nu este mai reconfortant, într-o zi toridă, decât un pahar cu apă rece ca gheața. Însă, dacă aceasta a fost ținută la frigider după ce a fost încinsă de soare până a ajuns în magazin sau la noi în bucătărie, apa respectivă ne face mai mult rău decât bine. În ultimii ani, specialiștii tot atrag atenția că plasticul folosit pentru îmbutelierea apelor minerale sau plate ori a băuturilor răcoritoare devine nociv atunci când este expus temperaturilor ridicate. Prin încălzire, acesta poate dezvolta dioxină, un compus chimic care, odată ingerat, reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, comercianții, dar și producătorii, încă mai încalcă regulile de depozitare și de transport a acestor produse.

La începutul acestei luni, comisarii Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor au derulat o amplă acțiune de verificare a condițiilor de depozitare și comercializare a apelor minerale naturale și a băuturilor răcoritoare. Controalele s-au desfășurat prin intermediul comisarilor din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București - Ilfov și ai Biroului de Control și Supraveghere Piață, Produse Alimentare, coordonați de directorul general ANPC, Paul Anghel, și de comisarul șef adjunct al municipiului Constanța, Horia Constantinescu, în calitate de coordonator al Corpului de Control al președintelui ANPC. Au fost verificate atât marile magazine, când și unitățile de distribuție și depozitare a acestui tip de produse.

Ape și sucuri, la 50 de grade Celsius

Din păcate, au fost depistate numeroase nereguli, iar verificările vor continua și în perioada următoare, pentru anumiți operatori economici. "Au fost găsite depozitate băuturi răcoritoare la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, în timpul acțiunilor de control, fiind constatate chiar și temperaturi de 48 - 50 de grade în depozite. Am găsit ape minerale și băuturi răcoritoare ținute sub incidența directă a razelor solare, la temperaturi mai mari de 40 de grade, precum și deja încărcate în autovehile specializate carosate cu prelată impermeabilă în interiorul căreia s-au constatat temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius", explică Paul Anghel, directorul general ANPC.

Potrivit acestuia, au fost dispuse măsuri de retragere de la comercializare și din circuitul consumului uman a unei cantități de 57.000 de litri de ape minerale naturale și băuturi răcoritoare în valoare totală de 231.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 de lei. "Dat fiind că ne aflăm în plin sezon torid al perioadei estivale, marcat de o creștere considerabilă a consumului acestor categorii de produse, ANPC va continua verificările băuturilor răcoritoare și apelor minerale și le va extinde la nivelul întregii țări. Celor doi mari producători de băuturi răcoritoare din țară li s-a pus în vedere să transporte apa și sucurile la temperatura corectă, cu mijloace de transport adecvate. Băuturile au stabilite niște condiții de depozitare și de transport, prin fișa tehnică a produsului. Chiar dacă la momentul retragerii de la consumul uman a cantităților respective, ele poate aveau buletinele de analiză în regulă, încălcarea condițiilor de depozitare și de transport este o abatere de la lege și, automat, poate fi un pericol pentru sănătate. Dacă însuși producătorul, prin fișa tehnică a produsului, prevede ca acesta să fie depozitat și transportat la maximum 25 de grade, atunci este chemat să respecte chiar el aceste condiții", precizează comisarul șef al OPC Constanța, Horia Constantinescu.

Recomandări pentru consumatori

Reprezentanții Protecției Consumatorilor ne recomandă să acordăm o atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor, precum și asupra condițiilor de depozitare. Aveți în vedere faptul că apele cu un conținut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor și copiilor sub șapte ani. De asemenea, țineți seama de faptul că numai apa necarbogazoasă, adică cea plată, și cu o mineralizare de maximum 500 mg/l, oligominerală sau slab mineralizată poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.285 secunde