Seismolog: de ce au fost nouă cutremure la rând în Marea Neagră

698
Seismolog: de ce au fost nouă cutremure la rând în Marea Neagră - mareaneagra465x3901545907932-1549455874.jpg

Articole recomandate

Un seismolog explică de ce au fost 9 cutremure la rând în Marea Neagră. Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului, a explicat că seismele s-au produs la intersecția unor falii și că, în astfel de situații, nu este exclus să se producă și alte cutremure de slabă intensitate.


Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului, a explicat că seismele de miercuri dimineață din Marea Neagră sunt analizate de specialiști, pentru a vedea exact ce se întâmplă în zonă.

"Au fost înregistrate cutremure în Marea Neagră, în zona orașului Burgas, la ieșirea din golf, la intersecția unui sistem de falii cu orientare est-vest, falii de șariaj cu falia Caliacra.

Este o secvență seismică ce se dezvoltă în zonă, vedem cât va dura și câte cutremure vor mai fi. Au avut magnitudine între 2,9 și 3,7 pe scara Richter, nu sunt mari, nu au fost resimțite. (...) Pot avea loc și 50 de cutremure, sunt zone pe glob unde sunt secvențe seismice de ordinul a sute de cutremure, dar de magnitudini mici poate mai mici decât cele de la ora actuală", a explicat seismologul Mihai Diaconescu.

Pe 13 martie 1901, un cutremur un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, s-a produs la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Shabla.


Seismul a provocat un un tsunami înalt de 5 metri, care a lovit mai multe localități de pe malul românesc și bulgăresc, inclusiv Mangalia și Balcic.


sursa: realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7911 secunde