Opinie

Șeful APIA Constanța, dator-vândut! Cine îl împrumută cu mii de euro pe Dan Burlacu?

7700
1
Șeful APIA Constanța, dator-vândut! Cine îl împrumută cu mii de euro pe Dan Burlacu? - fondopinieavereburlacu2-1632504472.jpg

Articole de la același autor

Obligativitatea depunerii declarațiilor de avere de toți bugetarii din România are la bază considerentul de transparență totală iar, în subsidiar, scopul legii vizează și prevenirea conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică pentru persoanele cu funcții de conducere și de control.

Practic, pentru orice bugetar corect este doar o simplă procedură, mai ales dacă nu ai nimic de ascuns de ochii opiniei publice și, implicit, de cei care îți susțin salariul.

Din păcate, nu toți dau dovadă de transparență încercând să fenteze legea. Este și cazul șefului APIA Constanța, Dan Burlacu, cel care a intrat recent în atenția opiniei publice.

Din declarația de avere a acestuia completată la data de 10 iunie 2021, reiese că Dan Burlacu deține în proprietate o casă, în municipiul Constanța, cu o suprafață de 167 mp dobândită în 2016 prin contract de vânzare-cumpărare. La capitolul datorii, acesta menționează că are un credit la Garanti Bank în valoare de 54.000 de euro contractat în 2016 și scadent în 2031.

Tot în 2016, Burlacu declară că a luat și un împrumut în valoare de 78.800 de euro de la o persoană fizică. În plus, conform declarației de avere, în 2021, a mai luat un împrumut în valoare de 145.000 lei de la o persoană fizică. La capitolul venituri, Burlacu menționează că are un salariu anual în valoare de 121.779 lei.

Interesant este că șeful de la APIA Constanța nu precizează de la cine a luat cele două împrumuturi și nici când le va achita. Cu alte cuvinte, în timp ce la creditul de 54.000 de euro menționează numele instituției bancare, la celelalte două împrumuturi, Burlacu omite să precizeze numele creditorilor persoane fizice dar și termenele la care vor avea loc scadențele.


În acest context, faptul că nu menționează de la cine s-a împrumutat creează suspiciuni. Și este firesc să apară întrebarea cine îl împrumută cu mii de euro pe Dan Burlacu? Să fie vorba de vreo rudă mai înstărită, vreun prieten sau vreun afacerist care ar putea beneficia de unele facilități pe la APIA ?

În altă ordine de idei, se pare că sfidarea legii nu-i este străină lui Dan Burlacu. De ce ? Pentru simplul motiv că acesta nu se află la prima „abatere” privind declarațiile de avere.

De exemplu, analizând cu atenție documentele completate cu ani în urmă şi transmise Agenţiei Naţionale de Integritate, se remarcă că în declarația de avere din 2012, pe când lucra la Consiliul Județean Constanța, Dan Burlacu a uitat să declare un apartament de 57 mp cumpărat de soție (devenită fostă între timp) printr-un credit „Prima casă”.

Ulterior, în declaraţia de avere a lui Dan Burlacu, din 2013, apare apartamentul soţiei de 57 mp. La numai un an distanţă, în declaraţia de avere din 2014, intervine amnezia şi Dan Burlacu se simte sărac lipit pământului. Astfel, uită iar de apartamentul de 57 mp şi transmite documentul gol-goluţ la Agenţia Naţională de Integritate. Îşi revine, totuşi, în 2015, atunci când, pe lângă locuinţa în cauză menţionează că s-a îmbogăţit şi cu un teren.

În concluzie, după cum se poate observa numele creditorilor-persoane fizice, care-l împrumută cu mii de euro pe Burlacu, lipsesc cu desăvârșire. Sperăm, totuși ca Agenția Națională de Integritate să facă lumină în acest caz!

Pe de altă parte, legea spune că depunerea, cu intenţie, a unei declaraţii de avere sau de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului Penal. Rămâne de văzut dacă procurorii vor avea ceva de spus! 



Comentează știrea

Ma son
19 noiembrie 2021
Ghici

Visuri la CHEIE. Sa intelegem ca se va organiza concurs in curand ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1121 secunde