Secretele Cazinoului. Mesaj emoționant de la deținuți găsit între zidurile clădirii

2377

Articole de la același autor

Pe măsură ce înaintează lucrările de restaurare a Cazinoului Constanța, ni se dezvăluie istoria ascunsă a acestui simbol al orașului și chiar al litoralului nostru. Lucrătorii au descoperit o scrisoare lăsată de deținuții care au muncit la reclădirea Cazinoului chiar în ultima zi a anului 1951.

Reabilitarea Cazinoului din Constanța scoate la iveală secrete ale clădirii considerată monument istoric. Zilele trecute, restauratorii au găsit, în interiorul imobilului, zidită în fereastra scoică dinspre mare, o scrisoare semnată de 14 meșteri, deținuți politici, care au lucrat la refacerea clădirii în iarna lui 1951.

"Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ștefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu". Este mesajul emoționant găsit între ziduri, un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi și durere de 14 dintre cei 100 de deținuți care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial. O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovadă incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni au fost în viață și au lucrat la reclădirea Cazinoului.

Mărturii pe o bucată de sac zidită în tencuială

"Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decopertată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viață așa că s-au gândit să scrie niște gânduri simple și s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Știm că unul dintre ei era din Arad, despre alții nu știm nimic", explică arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric.

Fereastra scoică dinspre mare din sala de spectacole a Cazinoului, construită în oglindă cu cea dinspre Acvariu, a fost zidită în anii 1950 pentru construcția unei noi încăperi. Echipa de restauratori a decis ca în cadrul lucrărilor care se desfășoară în prezent să repună în valoare această fereastră, o operă de artă proiectată de arhitectul Daniel Renard.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4873 secunde