Se tem medicii să raporteze infecțiile intraspitalicești? „Exista această reticență”

360
Se tem medicii să raporteze infecțiile intraspitalicești? „Exista această reticență” - fondinfectii-1637508234.jpg

Articole de la același autor

Infecțiile nosocomiale (intraspitaliceşti) sunt o problemă pentru toate unităţile sanitare din ţară, nu doar pentru cele din judeţul Constanţa. Din păcate, acestea există, şi, de multe ori, apar în momentul în care pacientul este transferat dintr-un spital într-altul, astfel crescând riscul de infectare.

Desigur, cauzele apariţiei acestora sunt multiple. Sunt specialişti care spun că dacă fiecare spital ar avea proceduri și protocoale de tratament și monitorizare extrem de riguroasă, cu siguranță s-ar cunoaște întotdeauna dacă pacientul are și o infecție, ce tip de infecție și spectrul de rezistență sau de sensibilitate al germenului respectiv la antibiotice.

Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, la nivelul judeţului Constanţa, anul trecut au fost înregistrate 445 astfel de cazuri, iar în 2021, alte 564, deci numărul acestora a fost într-o continuă creştere. De ce apar aceste infecţii? Cum sunt raportate? La aceste întrebări ne-a răspuns dr. Sergiu Taşinschi, medic epidemiolog la Spitalul Municipal Mangalia.

„Infecţiile intraspitalicești sunt ca accidentele auto, ele vor exista în permanenţă. Că vor fi mai multe sau mai puţine, totul depinde de personalul din spital, dacă reuşeşte să implementeze acea politică de prevenire şi control a acestora. Noi avem acum, în spital, astfel de infecţii. Când am ajuns în spital, în urmă cu câţiva ani, reticenţa medicilor în a le raporta exista, dar, din fericire, această reticenţă a devenit din ce în ce mai mică. Pe parcurs, oamenii au început să le raporteze. În ceea ce privește cauzele acestor infecţii, ele sunt multiple, începând de la personal şi terminând cu infrastructura. Totuși, atâta timp cât în ţară există spitale care, nu neapărat ar trebui închise, dar reduse, probabil, cu jumătate sau trei sferturi din capacitate, ca să corespundă cu nişte norme, aceste infecţii vor fi în permanenţă la un nivel crescut. Problemele cu care se confruntă conducerea spitalelor sunt probleme structurale, care nu se rezolvă într-un mandat sau două. Cel mai simplu exemplu: grupurile sanitare în salon. Când ai un pacient infectat, primul lucru pe care îl faci, este să îl izolezi. Dacă tu ai grupul sanitar în capătul holului, ca într-o cazarmă de armată, să vorbeşti despre izolarea unui pacient este ca şi cum ai vorbi despre o maşină fără roţi”, a declarat medicul, pentru „Cuget liber”.

La acest moment, a precizat specialistul, la Mangalia, au internaţi pacienţi cu Covid, dar bolnavii se mai infectează şi cu alţi germeni care trebuie izolaţi şi le este foarte greu cu capacităţile de izolare. El a adăugat că protocolul de tratare al Covidului prevedea, la un moment dat, să se dea antibiotic.

„Acum, mulţi medici au şi exagerat, pentru că atunci când le dai prea des favorizezi apariţia clostidriumului şi drept consecinţă avem suficiente infecţii cu clostidrium în această perioadă. Probabil că atunci când vom trece de la cazuri Covid, la non-Covid şi se va intra în normal, aceste infecţii vor dispărea”, a mai spus dr. Taşinschi.    



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5882 secunde