SE SCHIMBĂ VREMEA! Cod galben de furtuni și grindină în 25 de județe

179
SE SCHIMBĂ VREMEA! Cod galben de furtuni și grindină în 25 de județe - vreme-1535268580.jpg

Articole recomandate

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată - cu ploi abundente, descărcări electrice și grindină - valabilă pentru 25 de județe. Avertizarea va intra în vigoare duminică, la ora 14.00, și va fi valabilă până luni, la ora 23.00. Sunt așteptate cantități de precipitații ce vor depăși 60 de litri pe metru pătrat.


Potrivit meteorologilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și local în Oltenia și în zona de munte.


"Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...60 l/mp", anunță meteorologii.


Potrivit acestora, avertizarea vizează județele Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș și Vâlcea.  


Gradul de instabilitate atmosferică se va accentua în orele următoare, îndeosebi în jumătatea vestică a țării. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, iar pe spații mici se vor aduna peste 40 de litri de apă/mp și va cădea grindină. Valorile termice se vor menține anormal de ridicate pentru această perioadă și vor fi cuprinse între 26 și 35 de grade Celsius.


Vremea se va menține deosebit de caldă și în perioada următoare, însă maximele nu vor mai trece de 33..34 de grade Celsius. Ploile acompaniate de tunete, fulgere și vânt intens vor fi prezente și mâine după-amiază, cu precădere în vest, sud-vest, nord-vest și parțial în centru. În schimb, de marți astfel de fenomene vor fi posibile doar prin zonele deluroase și montane.


Ploile nu vor lipsi azi din zona de munte, dar vor fi mai intense în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. Se vor semnala descărcări electrice, intensificări de puternice ale vântului și chiar căderi de grindină, iar pe suprafețe mici se vor aduna peste 40 de litri de apă/mp.


Pe litoral, șansele de precipiații se vor menține destul de mici și în perioada următoare. Prin urmare, soarele extrem de generos va ridica temperaturile până la 29...31 de grade Celsius. Vestea mai puțin bună este că vântul se va intensifica de marți și va agita destul de mult marea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8228 secunde