Mai multe ştiri online:

Se reabilitează parcul de la Primărie. Cum va arăta zona, la anul

Ştire online publicată Vineri, 20 Noiembrie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Parcul de la Primărie este unul dintre cele mai vechi parcuri ale Constanței, dar și unul dintre cele mai circulate. În ultima perioadă, zona este într-o stare avansată de degradare, tocmai de aceea autoritățile locale au pus-o pe lista priorităților.

Chiar pe ultima sută de metri, parcul a fost inclus într-un program de reabilitare cu fonduri europene, deși inițial se anunțase că nu va mai putea fi finanțat în exercițiul curent. Așa se face că, de câteva zile, au început lucrări masive în zonă.

„Primăria Constanța a reușit să obțină fondurile, din economiile de la celelalte proiecte și, cu acordul Autorității de Management, a fost semnat și contractul pentru acest parc, pe care îl vom transforma în parc arheologic. Vom căuta anumite obiecte care vor fi expuse pe soclu, cu plăcuțe cu indicații, astfel încât turiștii care vor traversa parcul să vadă câte ceva din istoria orașului nostru”, a explicat Ani Merlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța.

Se taie copacii bolnavi și se plantează specii noi

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 15.576.652,47 de lei, iar lucrările vor fi executate de firma Mobitom SA. Se estimează că aproximativ 30-40 la sută din lucrări vor fi efectuate până la finele acestuia an, urmând ca restul să se facă în primăvara anului viitor.

Reabilitarea cuprinde refacerea aleilor, amenajarea trotuarelor, amenajarea spațiilor verzi, inclusiv cu plante noi, refacerea sistemului de iluminat, introducerea unui sistem de irigat, refacerea fântânii arteziene, dar și montarea de camere de luat vederi.

„Vegetația arboricolă a parcului rămâne pe loc, mai puțin copacii bolnavi. Practic, din cei 220 de copaci care sunt în total în parc, 28 sunt considerați bolnavi, dar numai 17 au fost tăiați deocamdată. Vor fi aduse multe specii noi care vor fi plantate imediat ce va fi finalizat sistemul de irigat. Din cele aproximativ 40.000 de metri de parc, jumătate sunt spații verzi, care vor avea gard viu, gazon, ronduri de flori și copaci”, a declarat George Coman, directorul Serviciului de Spații verzi din cadrul Primăriei Constanța.

Vor fi aduse obiecte istorice

Practic, va fi refăcut tot peisajul zonei, cu punerea în valoare a vestigiilor istorice și a monumentelor și statuilor existente.

„Am cerut Muzeului de Istorie și Arheologie să aducă din depozitul lor, din subsolurile unde nu intră nimeni, să aducă diferite obiecte care pot fi expuse. De asemenea, am solicitat aviz pentru restaurarea zidului de incintă, care este afectat pe alocuri, însă nu ni s-a dat voie să intervenim”, a completat Ani Merlă.

În tot parcul va fi montat mobilier urban în stilul arhitectonic Art Nouveau, pentru a fi în ton cu zona peninsulară. De asemenea, vor fi amenajate două spații cu locuri de joacă, un spațiu fitness și un spațiu unde mămicile pot schimba sau alăpta bebelușii. Toate trotuarele de jur împrejurul parcului vor fi și ele refăcute.

„Transmitem scuze pentru deranjul care va fi pentru o perioadă destul de lungă, în această zonă. Este posibil să avem și restricții de circulație, pentru a asigura securitatea cetățenilor”, a mai spus reprezentantul Primăriei Constanța. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.774 secunde