Se reabilitează parcul de la Primărie. Cum va arăta zona, la anul

1759
6

Articole de la același autor

Parcul de la Primărie este unul dintre cele mai vechi parcuri ale Constanței, dar și unul dintre cele mai circulate. În ultima perioadă, zona este într-o stare avansată de degradare, tocmai de aceea autoritățile locale au pus-o pe lista priorităților.

Chiar pe ultima sută de metri, parcul a fost inclus într-un program de reabilitare cu fonduri europene, deși inițial se anunțase că nu va mai putea fi finanțat în exercițiul curent. Așa se face că, de câteva zile, au început lucrări masive în zonă.

"Primăria Constanța a reușit să obțină fondurile, din economiile de la celelalte proiecte și, cu acordul Autorității de Management, a fost semnat și contractul pentru acest parc, pe care îl vom transforma în parc arheologic. Vom căuta anumite obiecte care vor fi expuse pe soclu, cu plăcuțe cu indicații, astfel încât turiștii care vor traversa parcul să vadă câte ceva din istoria orașului nostru", a explicat Ani Merlă, director de programe în cadrul Primăriei Constanța.

Se taie copacii bolnavi și se plantează specii noi

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 15.576.652,47 de lei, iar lucrările vor fi executate de firma Mobitom SA. Se estimează că aproximativ 30-40 la sută din lucrări vor fi efectuate până la finele acestuia an, urmând ca restul să se facă în primăvara anului viitor.

Reabilitarea cuprinde refacerea aleilor, amenajarea trotuarelor, amenajarea spațiilor verzi, inclusiv cu plante noi, refacerea sistemului de iluminat, introducerea unui sistem de irigat, refacerea fântânii arteziene, dar și montarea de camere de luat vederi.

"Vegetația arboricolă a parcului rămâne pe loc, mai puțin copacii bolnavi. Practic, din cei 220 de copaci care sunt în total în parc, 28 sunt considerați bolnavi, dar numai 17 au fost tăiați deocamdată. Vor fi aduse multe specii noi care vor fi plantate imediat ce va fi finalizat sistemul de irigat. Din cele aproximativ 40.000 de metri de parc, jumătate sunt spații verzi, care vor avea gard viu, gazon, ronduri de flori și copaci", a declarat George Coman, directorul Serviciului de Spații verzi din cadrul Primăriei Constanța.

Vor fi aduse obiecte istorice

Practic, va fi refăcut tot peisajul zonei, cu punerea în valoare a vestigiilor istorice și a monumentelor și statuilor existente.

"Am cerut Muzeului de Istorie și Arheologie să aducă din depozitul lor, din subsolurile unde nu intră nimeni, să aducă diferite obiecte care pot fi expuse. De asemenea, am solicitat aviz pentru restaurarea zidului de incintă, care este afectat pe alocuri, însă nu ni s-a dat voie să intervenim", a completat Ani Merlă.

În tot parcul va fi montat mobilier urban în stilul arhitectonic Art Nouveau, pentru a fi în ton cu zona peninsulară. De asemenea, vor fi amenajate două spații cu locuri de joacă, un spațiu fitness și un spațiu unde mămicile pot schimba sau alăpta bebelușii. Toate trotuarele de jur împrejurul parcului vor fi și ele refăcute.

"Transmitem scuze pentru deranjul care va fi pentru o perioadă destul de lungă, în această zonă. Este posibil să avem și restricții de circulație, pentru a asigura securitatea cetățenilor", a mai spus reprezentantul Primăriei Constanța. 

Comentează știrea

gogu
20 noiembrie 2015
parc

Foarte bine ca se reabiliteaza dar ati uitat Tabacatiei care este lăsat in mod voit in paragina.Este sugrumat de constructii, dinspre City Park si Satul de Vacantă.Copaci taiati sau uscati fără a se replanta altui, gard viu lipsa pe 50% din suprafata.lipsa gazon, lipsa sistem de irigare, câini cu si fără stăpân, mizerie, lipsa iluminat(partial), scutere electrice, trenulete, masini parcate pe iarba..etc DEZASTRU.

ionica
20 noiembrie 2015
parcul

Oare stie cineva cand au fost inlocuiti ultima oara TOTI stalpii de iluminat din acest parc ? Joaca asta cu modernizarea se face cumva pe banii celor ce participa la propunerea si avizarea "proiectului " ?

ath
20 noiembrie 2015
Parcuri si biserici

De parcuri si biserici lasati- i pe altii sa se ocupe.Voi,Primaria nu ati vazut in viata voastra cum arata un parc adevarat si nu intelegeti cate dimensiuni are o biserica.Vai,mama voastra de prosti.Ar fi bine sa puneti un lacat pe usa Primariei,nu va pricepeti la nimic,sunteti amatori.O suprafata cu iarba(mereu uscata),pomi si fantani arteziene(fara numar....fara numar...) nu se numeste parc.Constanta nu are niciun parc adevarat.Plecati naibii de acolo ca pierdem vremea si banii cu voi,cu bisnitarii din Primarie.Nu vad niciun urbanist pe acolo.Doamna Merla..programe...axa prioritara..doamna Merla..si iar merla.Cu bisericile ati desavarsit ce au inceput comunistii, ca doar sunteti urmasii lor.Le-ati transformat in tarabe.O biserica inseamna mai mult decat 4 ziduri si o cruce in varf.Voi nu intelegeti ce inseamna o biserica.Sa va fie rusine ! Comunistii au ascuns bisericile printre blocuri,voi ati desavarsit "creatia" lor.Ati pus biserici in intersectii aglomerate,in semafor,pe trotuar,in benzinarii,in foste parcari auto,in statii de autobuz,pe unde v-a taiat capul ala sec.Sa va dau numai un exemplu,numai unul.Biserica "Adormirea Maicii Domnului",lacas istoric si sfant,o bijuterie arhitectonica ati sufocat-o cu un mall.I-ati inchis vederea,ati ascuns-o printre tarabe si magazine si in plus ati pus si de o parcare cu plata chiar sub zidurile ei.(nu stiu daca mai exista,parcarea).Am vazut o biserica langa ghena de gunoi a unui bloc cu 8-10 etaje,acolo unde arunci pisici moarte.Cand duci gunoiul si pisica la tomberon,iti faci si o cruce cu mana dreapta.Hai plecati,mai amatorilor,inteligentilor.Sictir !

stelu
20 noiembrie 2015
Bravo Decebal

DOAR CINE NU A MUNCIT NICIODATA NU INTELEGE. ESTE FOARTE BINE! SUCCES IN CONTINUARE. AI DEMONSTRAT CA-TI PASA SI CA IUESTI CONSTANTA. CONSTANTA NOASTRA NU A LOR. A LOR ESTE PE FB. ACOLO UNDE TOTI SUNT DESTEPTI SI FRUMOASE.

anti-hingheru
20 noiembrie 2015
I(s)toa(r)fa

Prima data cand o vad p-asta care mananca rahat de caine cu tot cu caine care se mai ocupa si de altceva decat sa fure banii orasului ucigand cainii. Vrei sa te reabilitezi cucoana? Sangele de pe mainile tale n-o sa se spele nici in 7 generatii! Ai de platit!

mimi
4 decembrie 2015
xenoate

FARA COPACI, DACA O RENOVEAZA FAGADAU LACHEUL LUI MAZARE.. MAZARE A FOST OFICIAL PRIMARUL CARE A URAT COPACII

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4814 secunde